Eddig 38 milliárdot emésztett fel a vörösiszap-katasztrófa

Vágólapra másolva!
A legtöbb pénz, 21,7 milliárd forint a mentesítésre ment el, a károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére 14,3 milliárdot költöttek. Hátravan még a mezőgazdasági károk rendezése, és még nem fizették ki az ügyvédeket sem.
Vágólapra másolva!

Több mint 38 milliárd forintot tesznek ki a vörösiszap-katasztrófa utáni védekezés, helyreállítás és újjáépítés eddig összesített költségei - közölte a katasztrófavédelem. A Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján közzétett összesítés szerint a 38,3 milliárd forint a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek - Honvédelmi Minisztérium, rendőrség és az önkormányzatok - költsége.

A költségtáblázat szerint a legnagyobb tételt - 21,7 milliárd forintot - a külterületek mentesítését koordináló Vidékfejlesztési Minisztérium kapta, ebből a kármentesítési feladatokra a Mecsekérc Zrt.-nek 17,3 milliárd forintot utaltak át.

A károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségek 14,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkokat építő VeszprémBer Zrt.-nek 6,4 milliárd forintot - azaz a teljes költségét - átutalták.

A keretből még 1,3 milliárdot lehet elkölteni, de hátravan van még a mezőgazdasági károk rendezése, mivel a másodlagos károk elszámolásához az Európai Bizottság jóváhagyására várunk - mondta a katasztrófavédelmi szóvivő. Még nem fizették ki az ügyvédeket sem, az ő díjaik 806 millió forintot tesznek ki, jogi szolgáltatások jogcímén 200 millió forint, illetve a gazdálkodó szervezetek 2,1 milliárd forintba kerülő kárenyhítéséből 300 millió forint.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tízen meghaltak, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel.