Franciaországból érkeznek kormányellenes tüntetők március 15-én

Vágólapra másolva!
A március 15-i Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek hétfőn a Libération című francia baloldali lapban. Budapestre jön Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő is, aki korábban már többször riasztónak nevezte a magyarországi eseményeket.
Vágólapra másolva!

"2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát" - írják a baloldali Libération című lapban megjelent közleményükben francia értelmiségiek.

Úgy vélik, hogy ami jelenleg Magyarországon történik, az nemcsak egy országot érint, hanem kollektív tragédia, miután a populista tendenciák mindenhol erősödnek Európában. Szerintük kétharmados parlamenti többségével Orbán Viktor kihasználta a Nagy-Magyarország iránti nacionalista nosztalgiát. Azt írják, hogy a magyar valóság Európa jövőjének kérdését veti fel, így nem egyszerűen szolidaritásból, hanem lelkiismereti okokból is Budapestre jönnek tüntetni március 15-én.

A közlemény aláírói között szerepel Patrice Chéreau rendező, Daniel Cohn-Bendit európai képviselő, Mark Hunyadi, a Leuveni Katolikus Egyetem filozófiatanára, Jean-François Julliard, a Riporterek Határok Nélkül korábbi főtitkára, Léo Kaneman a Genfi Emberi Jogi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Ivan Levai újságíró és Rajk László, az SZDSZ egyik alapítója is.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője úgy értékelte a franciák kezdeményezését, hogy tovább folytatódik a nemzetközi baloldal támadása Magyarország ellen. Ennek ellenére bárkit szívesen látnak Magyarországon, "aki személyesen akar meggyőződni arról, hogy a magyarok új irányt szabtak országuknak".

Mint arról korábban beszámoltunk, március 15-én délután három órára tömegtüntetések sorává alakulnak át az idei március 15-ei megemlékezések. Orbán Viktor a Kossuth téren beszél majd, melyre már több ezer lengyel jelezte érkezését. A Nagy utazás Magyarországra címmel meghirdetett akciót a Gazeta Polska hetilap klubjai szervezik, a résztvevők nagy része különvonattal utazik, de sokan busszal, repülővel, illetve személyautóval jönnek.

A tavaly több tízezer embert az Erzsébet hídhoz vivő Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport (Milla) nagygyűlésére érkeznek a francia értelmiségiek. A Jobbik is készül, a 2006-os októberi összecsapások helyszínére, a Károly körútra. Ha a beígért létszámú tüntető összejön, idén március 15-én lesznek a legnagyobb ünnepi demonstrációk az elmúlt két évtizedben.