Hoffmann Rózsa: Nem kötünk röghöz senkit

Vágólapra másolva!
Az oktatási államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, kedvezhet a minőségnek, hogy az idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint az előző években.
Vágólapra másolva!

Semmilyen veszély nem fenyegeti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését - mondta Hoffman Rózsa oktatási államtitkár a Népszabadság hétfői számában megjelent interjújában. Szavai szerint kétségtelen, hogy az idén kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, de nem annyival, hogy aggódni kellene miatta.

Az államtitkár közölte, az idén mintegy 109 ezren jelentkeztek, a felvehetők száma pedig százezres nagyságrendű. Hozzátette, nem most jelentkeztek kevesen, inkább az elmúlt években vált mennyiségileg túldimenzionálttá a felsőoktatás. "Elképzelhető, hogy sokan éppen a követelmények növekedése miatt reálisabban értékelték esélyeiket, és felelős döntést hoztak. Ez kedvezhet a minőségnek" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár megjegyezte, elemzésekre áprilisban nyílik mód, amikor már látják a jelentkezések összetételét. Azt, hogy hányan jelentkeztek az idei érettségizők közül, milyen szakokra, milyen egyetemekre mennének, hányan maradtak le az előző évekről, hol vannak súlyos rendszerhibát sejtető eltérések. Hoffmann Rózsa úgy látja, nem most jelentkeztek kevesen, inkább az elmúlt években vált "mennyiségileg túldimenzionálttá" a felsőoktatás.

A hallgatói szerződésekről azt mondta: "nem kötünk röghöz senkit". A hallgatói szerződés szabad döntés alapján megkötött polgári jogi szerződés, amelynek az aláírásáról a fiatal mindenféle kényszer nélkül dönt. Ha úgy határoz, hogy nem írja alá, akkor tanulhat a diákhitel segítségével - mondta az államtitkár.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy nincs tandíj, az állam hetvenezer fiatal képzését támogatja, ez valamivel kevesebb ugyan, mint eddig, de a válság körülményei között most ennyit engednek meg a gazdasági lehetőségek. Emlékeztetett arra, hogy bár nagy tömegek bekerültek a felsőoktatásba, harminc-negyven százaléknyian diploma nélkül tűntek el belőle.