Ez mirajtunk nem segít

Kesznyéten, Új Magyar Gárda, felvonulás, tüntetés, cigányok, kordon
Vágólapra másolva!
Hatalmas rendőri jelenlét és ahhoz képest szolid érdeklődés mellett zajlott le a Jobbik kesznyéteni tüntetése, amelyet egy idős nő bántalmazása miatt szerveztek. A nő családját nem érdekelte a rendezvény, a helyi romákat nem engedték a tüntetők közelébe, a kertjét pár éve villanypásztorral megvédő helyi férfi pedig inkább a favágást választotta.
Vágólapra másolva!

"Ez mirajtunk nem fog segíteni" - mondta annak a 82 éves asszonynak a veje az [origo]-nak, akit januárban súlyosan bántalmazott négy betörő, és aki miatt demonstrációt szervezett vasárnap a Jobbik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyétenbe. A közel százötven tüntető a közbiztonság helyreállítását követelte a kormánytól, hatalmas rendőri készültség közepette végigvonult a településen, és az idős nő háza előtt megállva Pintér Sándor belügyminisztert elküldték a francba.

A párt két bűnesetre hivatkozva hirdette meg a rendezvényét. Az egyik a 2008-ban történt "uborkatolvajlás". Akkor egy idős helyi férfi, Szoboszlai Barna a portáján belüli területet körbekerítette, a kerítésbe áramot vezetett, hogy megvédje a veteményét a tolvajoktól. Az áram június 30-án éjszaka egy ember halálát okozta, két másik behatoló pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A másik ügy a 82 éves nő megverése. Az idős nőhöz január 27-én éjszaka törtek be, pénzt követeltek tőle, és súlyosan bántalmazták. A rendőrség pár napra rá elfogott négy gyanúsítottat, ellenük életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást. A demonstráció fő szervezője Balla Gergő jobbikos országgyűlési képviselő volt, de rajta kívül részt vettek rajta Sneider Tamás, Endresik Zsolt és Lenhardt Balázs képviselők is. A jobbikos szervezők szerint a rendezvény célja a közbiztonság hiányára való figyelemfelhívás, a felvonuláson azonban az idős nő családja nem akart részt venni, Szoboszlai Barna pedig azt mondta, szívesen menne, de más dolga van, fát vág.

Besokalltunk

"Sok rendőr lesz" - mondta a pultosnő vasárnap délelőtt a település közepén lévő kocsmában. Korábban külön figyelmeztették őket, legyen náluk személyi igazolvány aznap. "Nem tudom, hogy jó lesz-e, vagy nem" - mondta a nő a tüntetésről. Szerinte előbb kellett volna jönni, hiszen így, hogy már elfogták az idős nőt megverő betörőket, nem sok értelmét látja a demonstrációnak. "Talán kicsit elrettentő lesz" - tette hozzá.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nagy rendőri készültség mellett vonultak fel a tüntetők Kesznyétenben (a képre kattintva galéria nyílik)

A településen többen is panaszkodtak arra, hogy rengeteg betörés van, és rossz a közbiztonság. A pultos például elmesélte, hogy kilenc előtt szokott bezárni, mert az után már nem járkálnak annyian az utcán, és fél, hogy leütik hátulról, ha egyedül van. "A felvonulás kevés, több rendőr kéne" - mondta a megvert nő szomszédjában lakó Bodolai Sándor. Szerinte mostanában több házba is betörtek a környéken. A férfi felesége szerint ezért főképp a betelepülő romák a felelősek, ők okozzák a bajt.

"Besokalltunk, ez egy segélykiáltás" - mondta az [origo]-nak a tüntetés előtt Lindi Béla, a helyi önkormányzat egyetlen jobbikos képviselője. Szerinte folyamatosak a betörések, "dézsmálják az erdőt", sok az erőszakos bűncselekmény. "Nem azt mondom, hogy ez erődemonstráció, de lássa a cigányság, hogy nem vagyunk egyedül" - mondta.

Kivezetek egy kis áramot

A helyi roma önkormányzat vezetőjénél összegyűlt kisebbségi vezetők szerint azonban a Jobbiknak és a gárdának nem az a feladata, hogy a településen meneteljen, mert ezzel rettegésben tartják a romákat. "Mélységesen elítéljük a bűncselekményt" - mondta Nótári Zoltán, a megyei roma önkormányzat képviselője, és azt is hozzátette, a független magyar bíróság feladata az, hogy ezeket az embereket felelősségre vonja. Szerinte a felvonulás csak arra jó, hogy a Jobbik népszerűségét növelje.

A kesznyéteni roma önkormányzat vezetője, Kiss Gyula azt mondta, pár ember a felelős a betörésekért, "négy ember miatt pedig 600 ne rettegjen". Nótári szerint arra biztatják az embereket, hogy békésen, türelmesen várják ki a demonstráció végét. A helyi romák transzparenseket is csináltak "Munkát, kenyeret és tisztességes bért", illetve "Nem minden roma bűnöző" felirattal, Nótári azonban azt mondta, nem akarnak balhét, ezért nem vonulnak ki velük.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Lindi Béla szerint besokalltak (a képre kattintva galéria nyílik)

"Semmi értelme nincs, az öregasszonyt már nem lehet visszahozni" - mondta az [origo]-nak pár órával a tüntetés előtt a megvert idős nő veje. A férfi egy utcára lakik az anyósától, akit jelenleg kórházban ápolnak, és szerinte csak a gépek tartják életben. "Olyan volt, mint a horrorfilm. A feje fekete volt, a házban szét volt dobálva minden" - mesélt arról, hogyan talált rá az anyósára.

Szerinte a Jobbik nem ma kezdte a felvonulásokat, több faluban is voltak már, de ez őt nem érdekli. Kérték ugyan, hogy menjen ki, mert a tüntetők a felvonulás közben az anyósa házánál is megállnak, de azt mondta, nem szeretne ott lenni. "Annyit csinálok, hogy kivezetek egy kis áramot a mikrofonnak" - mondta.

A sálat le kellett venni

A településre kora délután rengeteg rendőr érkezett, az [origo] tudósítója nyolc mikrobuszt látott, de ezenkívül több járőrautót is látni lehetett a faluban. A rendőrök többsége a focipályára hajtott, a jobbikos tüntetés helyszínére, többen azonban lezárták a felvonulás tervezett útvonalát is. Kutyás járőrök, kordonok, készenléti rendőrök álltak az utcasarkokon, ezzel szemben egy órával a tüntetés előtt még csak páran lézengtek a település futballcsapatának öltözője előtt rögtönzött színpadnál.

Az érdeklődők között ott voltak az Új Magyar Gárda tagjai is, akik hasonló felsőben, sapkában és sálban jelentek meg. Ezt a demonstráció előtt az időközben teljes felszerelésben felsorakozott készenléti rendőrség egyik tagja szóvá is tette, és felszólította a gárdistákat, hogy vegyék le a sálat. Egy tavalyi Btk.-módosítás szerint ugyanis három évig terjedő börtönnel sújthatják azokat, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, illetve két évre azokat, akik a közbiztonság fenntartására irányuló tevékenységet végeznek, de erre jogszabály nem jogosítja fel őket. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ezt akkor "egyenruhás bűnözésnek" nevezte.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A rendőrség levetette a sálat a gárdistákról (a képre kattintva galéria nyílik)

"És ha megfázik a nyakam, és be kell feküdjek a kórházba?" - kérdezte az egyik gárdista a rendőrt, miután levetették a sálat róluk. "Akkor befekszik" - válaszolta a rendőr, és hozzátette, a sapkát nem kell levenniük.

A golyót kihagyták

"Én úgy gondolom, ez a rendezvény a közbiztonság javításáért van, erről pedig nem lehet eleget beszélni" - mondta a település polgármestere, Kecső Imre, aki szintén ott volt a tüntetésen, de mint mondta, nem vesz részt rajta, csak megfigyeli. A rendezők egyébként az önkormányzattal is egyeztettek. Kecső szerint egy törvényesen bejegyzett párt megválasztott országgyűlési képviselője a főszervező, "kinek lehet ez alapján akármilyen kifogása is?" A polgármester azt is kihangsúlyozta, hogy a rendezvény "nem a cigánybűnözést tűzte a zászlajára". Hozzátette, ha erre kértek volna engedélyt, akkor biztosan nem kapják meg.

A demonstráció első felszólalója, Endresik Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő mégis azzal kezdte beszédét, hogy azért vannak itt, mert Kesznyéten híres lett a "cigánybűnözésről", és tízperces beszéde nagy részében is azt részletezte, hogyan és miért alkalmazták ezt a fogalmat már a Jobbik előtt is. A beszédek nagy része az ország rossz közbiztonsági állapotáról szólt. Sneider Tamás országgyűlési képviselő például fa- és kábellopásokról, orvhalászatról és jogosítvány nélkül vezető cigányokról beszélt, de szóba került a Fidesz is, amelyet "a gazdagok kormányának" nevezett, elsősorban az egykulcsos adó bevezetése miatt.

Mielőtt az időközben százötven fősre duzzadt tömeg megkezdte volna a felvonulást, Balla Gergő országgyűlési képviselő megjegyezte, útba fog esni egy 30-40 fős cigány csapat, "még egy tábla is van náluk, és a táblára képzeljétek az van írva, hogy munkát, kenyeret". Erre többen beüvöltöttek a tömegből, hogy "a golyót kihagyták".

Azt, hogy menjen a francba

A felvonulást elölről-hátulról készenléti rendőrök biztosították, a tüntetők csak az ő gyűrűjükben sétálhattak körbe a településen. Többen is megjegyezték a tömegből, hogy ennyi rendőrt itt még nem láttak. A menet többször is elhaladt romák lakta utcák mellett, ezeket a rendőrök kordonokkal zárták el, mögülük többen is figyelték a vonuló tüntetőket. "Alacsony a kerítés, a végén még kijönnek" - jegyezte meg az egyik gárdista.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Balla Gergő a tüntetés végén megígérte, hogy visszajönnek (a képre kattintva galéria nyílik)

Az egyik utcába dupla kordont húztak fel a rendőrök, ott több roma is összegyűlt Nótári és Kiss vezetésével. "Nem lopunk", "itt dolgozó emberek vannak" - kiabáltak a romák, a transzparens azonban nem volt náluk. Mivel a tüntetők hallótávolságon kívül voltak, ezek a romák leginkább a rendőröket kérdezgették arról, hogy meddig maradnak. "Bízom benne, hogy biztosítják a nyugalmat" - mondta Nótári, mire az egyik rendőr elmondta neki, hogy mindenképpen maradnak, de később is bármikor hívhatják a kapitányságot, ha idegeneket látnak az utcában. Ezután a legtöbb roma otthagyta a kordont.

Eközben a felvonulók megálltak a megvert asszony házánál, Balla Gergő képviselő pedig bejelentette, hogy Kerecsendhez hasonlóan Kesznyétenben is "járkálni" fognak, ha már járőrözniük a Btk. miatt nem szabad. Ez szerinte azt jelenti, hogy most elhagyják a települést, de vissza fognak térni megnézni, hogyan alakul az élet Kesznyétenben. Azt is megígérte, hogy hétfőn a parlamentben elmondja Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy mit üzen neki Kesznyéten. "Azt, hogy menjen a francba" - kiabálta erre be valaki a tömegből.