Csak az LMP-s kényszerhelyzet miatt állt ellen Lázár

Vágólapra másolva!
Lázár János frakcióvezető azért nem írta alá az LMP kezdeményezését az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló vitanapról, mert nem időben keresték meg - közölte a Fidesz. Hozzátették, hogy a párt ennek ellenére a vitanap összehívását megszavazza, és részt is vesznek rajta.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció részt fog venni azon a vitanapon, amelyet Schiffer András, az LMP képviselője kezdeményezett annak kiderítésére, hogy az elmúlt húsz évben miért vallott kudarcot minden olyan kísérlet, amely az aktanyilvánosságot célozta meg - közölte Krakkó Ákos, a kormánypárti képviselőcsoport sajtófőnöke kedden.

Az Index ezután beszámolt arról, hogy Lázár János irodájából dolgavégezetlen küldték el a megrendezéshez szükséges képviselői támogató aláírásokat gyűjtő LMP-s alkalmazottat. Krakkó Ákos az Indexnek elmondta, hogy Lázár János valóban nem írta alá a kezdeményezést, de ezzel csak azt akarta jelezni Schifferéknek, hogy túl hamar jelentették be az indítványt. Lázár Jánosnak is voltak még témajavaslatai a vitanapra, ezek azonban így most kimaradtak - fogalmazott.

Krakkó Ákos ugyanakkor megerősítette, hogy a Fidesz kötelességének tartja az állambiztonsági múlt feltárását, ezért megszavazzák az LMP által kezdeményezett vitanap összehívását, és részt is vesznek rajta, miután alaposan felkészültek.

A házszabály szerint politikai vitanapot a képviselők legalább egyötödének írásbeli indítványára lehet tartani, ez 78 képviselő. Schiffer András jelezte, hogy a 15 tagú LMP-frakció mellett a Jobbikból 20-an már aláírták a kezdeményezést, és a három független képviselő is támogatta, míg a szocialisták, tudomása szerint, szerdán döntenek az ügyben.

Schiffer András keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a vitanapon foglalkoznának azokkal a rendszerváltás időszakában kialakult morális tehertételekkel, igazságtalanságokkal, amelyeket húsz éve cipel magával a magyar demokrácia, példaként említve erre az 1989 utáni privatizációs folyamatokat. Szerinte az állambiztonsági múlt feltárása ügyében 20 éve legendagyártás zajlik, hol katonai titkokra, hol személyiségi jogokra, hol megsemmisített aktákra és betett papírokra hivatkoznak, ennek a játéknak azonban véget kell vetni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezzel együtt lehetnek olyan külföldi vagy katonai kapcsolatok, amelyek titokban maradásához ma is érdek fűződik.