A magyar fajták mellett vadászkutyák is megúszhatják az ebadót

Vágólapra másolva!
A vadászkutyákat is mentesítené az ebadó alól egy új törvényjavaslat. A vadászoknak kedvező javaslatot többek között Semjén Zsolt kormányfő-helyettes jegyzi.
Vágólapra másolva!

Egy friss, többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvénymódosító javaslat értelmében a vadászkutyák is mentesülnének az ebadó alól. A parlament tavaly ősszel szavazta meg az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását, amelynek értelmében veszélyes eb esetén 20 ezer, egyéb kutya esetén a 6000 forint ebrendészeti hozzájárulást szedhetnek az önkormányzatok.

A Semjén Zsolt, Simicskó István, Sáringer-kenyeres Tamás és Pálffy István KDNP-s politikusok által aláírt, a parlament honlapján elérhető új javaslat a vadászkamara által kiállított "sorszámmal ellátott vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező" kutyákat is mentesítené az ebadó alól.

A javaslat indoklása szerint "egy aktívan vadászó kutya tartási, orvosi és kiképzésének költsége éves szinten jelentős összeg, amely az alacsony jövedelmű hivatásos vadászokat terheli". A javaslat szerint nem lenne szerencsés ezeket a költségeket tovább növelni, ráadásul a hivatásos vadászok "a törvényben számukra kötelezően előírt feladatok végrehajtásához tartják a vadászkutyákat".

A tavalyi törvénymódosításban többek között mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás, közfeladatot ellátó, ivartalanított, menhelyről örökbe fogadott vagy őshonos magyar kutyákat mentesítették az ebadó alól.