Vágólapra másolva!
Csak akkor kellenne elvenni a Magyarországnak szánt uniós kohéziós pénzeket, ha a kormány nem teszi meg időben a szükséges kiigazító lépéseket - vélekedett kedden Brüsszelben az osztrák pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter szerint az Európai Unió helyesen tenné, ha több időt adna Magyarországnak pénzügyei rendbetételére. Az uniós országok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásának napirendjén szerepel az Európai Bizottság javaslata, hogy a jövő év elejétől fagyasszák be a Magyarországot megillető kohéziós támogatás egy részét, mert az ország nem teljesítette maradéktalanul a túlzott mértékű deficit lefaragására tett korábbi vállalását.

Az előzetes várakozások szerint az uniós pénzügyminiszterek megszavazzák a Magyarország elleni lépést, azonban fél évet adnak a szükséges kiigazító intézkedések megtételére, és ha ezek megtörténnek, akkor a forrásmegvonó büntetés nem lép hatályba. A tanácskozáson Fekter újságíróknak azt mondta, hogy kétlépcsős megközelítés lenne helyes Magyarország esetében, tehát büntető intézkedésről csak akkor kellene dönteni, ha a magyarok nem teszik meg időben a szükséges lépéseket.

Az osztrák pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra.