Részben nyert pert a TASZ az Alkotmánybíróság ellen

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságnak ki kell adnia két ülésének meghívóját, a jogvédők kéréseinek többségét azonban első fokon elutasította a bíróság.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével részben helyt adott a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos keresetének, és kötelezte az alperes Alkotmánybíróságot (Ab) egyes eljárásaival kapcsolatos iratainak nyilvánosságra hozására.

A TASZ a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos alkotmánybírósági eljárás 2010-es üléseiről készült emlékeztetőket és meghívókat, valamint az évekkel ezelőtti, droghatározattal kapcsolatos ülések emlékeztetőit és hangfelvételeit kérte kiadni, ezek közül az elsőfokú bíróság mindössze két, a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos ülés meghívójának kiadását rendelte el.

Egyebekben elutasította a keresetet többek között azzal, hogy a döntéssel kapcsolatos iratok tíz évig nem nyilvánosak, az adott szerv zavartalan működését, a döntés-előkészítéssel kapcsolatos vélemények szabad kifejtését veszélyeztethetné a kért adatok kiadása. A felek az írásba foglalt ítélet áttanulmányozása után döntenek a fellebbezésről.