Tarlós: Karnyújtásnyira van a megegyezés a BKV-ról

Vágólapra másolva!
A BKV finanszírozásáról szóló koncepció két elemében meg tudott egyezni a kormánnyal a főváros - közölte Tarlós István főpolgármester. Azt, hogy melyik ez a két elem, nem árulta el. A főpolgármester a közlekedési vállalat adósságkezeléséről szerdán egyeztet a bankokkal.
Vágólapra másolva!

Tarlós István budapesti főpolgármester kedden egyeztetett a kormány tárgyalódelegációjával. A Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Varga Mihállyal és Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárral folytatott egyeztetés után a főpolgármester úgy nyilatkozott: a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló koncepciót a kormány képviselői tárgyalásra alkalmasnak minősítették, két elemet is elfogadásra alkalmasnak találtak.

Hozzátette: ezeket egyelőre nem nevezi meg, "várjuk meg, amíg pecsét kerül a papírra". Tarlós István szerint ezek mellett még két elem elfogadása szükséges ahhoz, hogy az állam néhány év alatt ki tudjon vonulni a tömegközlekedési társaság finanszírozásából.

A főváros hosszú távú finanszírozási koncepciója, amelynek kidolgozásában a Századvég Gazdaságkutató és a Budapesti Közlekedési Központ is részt vett, február 21-én készült el. Ebben az elméleti alternatívák mindegyikét felsorolták, és jelezték az érveket és ellenérveket. Az [origo] úgy értesült, hogy a főváros korábbi javaslataiból, régebbi szakértői anyagokból és a sajtóban megjelent ötletekből gereblyézték össze a Századvég munkatársai a koncepciót.

Mint arról beszámoltunk, a válságterv hat konkrét intézkedést és több, számítások nélküli alternatívát kínált a BKV finanszírozási gondjainak enyhítésére. Ezek között van a helyi közlekedés áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése és a 2013 második félévétől bevezetendő dugódíj, melyekből 10 milliárd forintot vár a javaslat, előbbit azonban a koncepciót véleményező nemzetgazdasági tárca ellenzi, míg utóbbit a főváros tartja megvalósíthatatlannak a kitűzött határidőre.

A dokumentum az [origo] információi szerint a fentiek mellett a hosszú távú megtakarítás miatt bevezetendő, de "az első két évben még negatív szaldóval járó" elektronikus jegyrendszer kiépítésére, valamint az elakadt uniós források felülvizsgálatára is javaslatot tesz. Jelentős megtakarítást vár emellett a tervezet a BKV vállalatirányítási, beszerzési és egyéb üzleti folyamatainak ésszerűsítésétől, illetve átszervezésétől is.

Tarlós István kedden közölte azt is, hogy az állami garanciavállalással nincs akadálya a bankokkal való megegyezésnek a BKV 2004-ben felvett adósságállományának ügyében. A főpolgármester a hosszú távú adósságkezelésről szerdán egyeztet az érintett pénzintézetek vezetőivel. A BKV-nak hitelező nyolc bank vezetője korábban az állami garanciához kötötte a további lépéseket.