Balesetveszélyes a Rám-szakadék

Vágólapra másolva!
Vastag jégpáncélra és kőomlásveszélyre figyelmeztet a Pilisi Parkerdő Zrt. a Rám-szakadékban. Az erdészek szerint a jó idő ellenére a hosszú hétvégén is balesetveszélyes marad a túraútvonal, és nem ajánlják a túrázóknak a Rám-szakadékot.
Vágólapra másolva!

A hosszú hétvégén várható tavaszi időjárás ellenére a Rám-szakadékban még mindig téli viszonyok uralkodnak a Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint. A Rám-szakadékban futó túraútvonalat jelenleg még sok helyen jég borítja, ezért az erdészet szerint nem ajánlott odalátogatni a hosszú hétvégén.

"A régen várt tavaszi idő megérkezése megtévesztő lehet" - áll a közleményben. Földrajzi adottságainál fogva ugyanis a szakadék jelentős részébe nem süt be a nap, így a tél folyamán kialakult jégpáncél csak hosszú idő alatt olvad el. A turistautat, valamint a kihelyezett létrákat sok helyen még vastag jég borítja, ami a túraútvonalon való közlekedést fokozottan balesetveszélyessé teszi.

A Pilis szurdokvölgyeiben a héten éjszakánként továbbra is fagyott, így nem olvadt fel a jégpáncél. A jég nyomást gyakorol a szurdok falára, így ilyenkor fokozott a kőomlásveszély. A patakmederben lévő jég alatt most is csordogál a patak. A melegedés hatására vékonyodó jég könnyen beszakad, ami egyrészt végtagsérülést okozhat, másrészt az átázott lábbeliben a meghűlés esélye is jelentősen megnő.

A pilismaróti erdészek ezért azt tanácsolják a kirándulóknak, hogy válasszanak más erdei úti célt.