Hajszálon függ az LMP ügynökügyes vitanapja

2012.03.14. 10:57

Egyelőre összesen 35 képviselő aláírását tudta összegyűjteni az LMP, amelynek 78 politikus támogatására lenne szüksége ahhoz, hogy megrendezhessék az ügynökkérdésről szóló parlamenti vitanapot. A Fidesz még csak ígérte a támogatást, de a frakcióvezető nem akarta aláírni az ívet, az MSZP-frakció pedig még gondolkodik rajta. Egy fideszes képviselő már a nevét adta a kezdeményezéshez.

Eddig 20 jobbikos, 11 LMP-s, 3 független és 1 fideszes képviselő aláírása, azaz összesen 35 támogató aláírás gyűlt össze az LMP parlamenti vitanapról szóló kezdeményezéséhez. A párt politikai vitanapot kezdeményezett kedden az állambiztonsági múlt feltárása érdekében, vagyis az ügynökkérdésről. A vitanap megtartásáról akkor szavaz az országgyűlés, ha a képviselők legalább egyötöde írásban indítványozza azt, vagyis az LMP-nek legalább 78 aláírást kell összegyűjteni.

Ez nem biztos, hogy könnyű lesz, miután kedden - mint az Index megírta - a kezdeményezést előzőleg a támogatásáról biztosító Fidesz frakcióvezetője, Lázár János irodájából elküldték az aláírásért érkező LMP-s alkalmazottat. A frakció utóbb ezt közleményében azzal magyarázta, hogy Lázár azért nem írta alá a beadványt, mert "az LMP szándékosan kényszerhelyzetet teremtett azzal, hogy nem egyeztetett a vita részleteiről, noha a kormánypárti frakcióvezető számos egyéb, megvitatásra váró témát javasolt volna". A közlemény szerint ezzel együtt a Fidesz "kötelességének tartja az állambiztonsági múlt feltárásának ügyét", ezért megszavazza az LMP kezdeményezését.

Az LMP egyelőre egy fideszes aláírást kapott Turi-Kovács Bélától, és Linder Bálint sajtófőnök az [origo]-nak azt mondta, több fideszes jelezte még aláírási szándékát. Az LMP néhány vidéken tartózkodó képviselőjének az aláírása még hiányzik, az összesen 48 fős MSZP-frakció pedig délutánra ígérte, hogy eldönti, támogatja-e a kezdeményezést. A Demokratikus Koalíció (DK) tíz politikusa még nem írt alá, de az [origo]-val azt közölték: támogatják az ötletet, és alá is írják, de eddig nem kereste meg őket ezzel a kéréssel az LMP.

Az LMP bizakodik, hogy összegyűlik a 78 támogató aláírás - mondta kérdésünkre Linder. Ha azonban végül az MSZP és a Fidesz képviselői közül senki nem adja a nevét a kezdeményezéshez, akkor a DK-s, LMP-s és jobbikos képviselők teljes támogatása sem lesz elég.

A vitanap ötletének előzménye, hogy az LMP törvényjavaslatot nyújtott be az ügynökakták nyilvánosságáról, a Fidesz-frakció azonban nem szavazta meg azt. A parlament múlt hétfői ülésén egy jobbikos képviselő erről meg is kérdezte Orbán Viktor kormányfőt: "A gyávaság fedőneve Fidesz?" - kérdezte. Orbán kurtán annyit válaszolt, hogy egyelőre "nem tudunk előállni a kérdés általános rendezésével", a Fidesz-frakció még vitázik a témáról. "Az LMP javaslatát ugyan nem támogattuk, de a sajátunkat majd fogjuk" - tette hozzá.

Schiffer András LMP-s képviselő ezután kedden jelentette be, hogy vitanapot kezdeményeznek. Ezen foglalkoznának azokkal "a rendszerváltás időszakában kialakult morális tehertételekkel, igazságtalanságokkal, amelyeket húsz éve cipel magával a magyar demokrácia". Az állambiztonsági múlt feltárása ügyében 20 éve "legendagyártás" zajlik, hol katonai titkokra, hol személyiségi jogokra, hol megsemmisített aktákra és betett papírokra hivatkoznak, ennek a "játéknak" azonban véget kell vetni - mondta.

A politikus szerint a vitanapon megbeszélhetnék, hogy hol lehet helye a magánszférának, a személyiségi jogok védelmének az aktanyilvánosság szabályozásában, és hol van az a terület, ahol azt kell mondani, hogy aki az államhatalomnak szolgálatot vállalt, az nem bújhat személyiségi jogok mögé. Fontos, hogy kiderüljön, kik azok, akik a kommunista állambiztonság résztvevőiként behálózták a rendszerváltó pártokat, kik azok a volt állambiztonsági tisztek, akik részt vettek a gazdasági átalakulásban, a kulturális-média elitben és nagy megbecsülésnek örvendtek a rendszerváltás utáni években - sorolta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK