Megoldásokat ígérő levelet írt Barrosónak Orbán

Orbán Viktor és José Manuel Barroso, EU-elnökség 2011.01.07-én készült fotó
Vágólapra másolva!
Levelet írt kedden Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak. A kormányfő az Európai Bizottság által januárban Magyarország ellen megindított három kötelezettségszegési eljárásra reagálva írta meg összegzését.
Vágólapra másolva!

Az MTI által közölt levélben Orbán tájékoztatja Barrosót, hogy "a Bizottság illetékes szolgálatainak állásfoglalása alapján megkezdődött a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosításának előkészítése", és a kormány a tervezetet további konzultáció céljából megküldte az Európai Központi Banknak és az MNB-nek, "hogy a jogszabály véglegesítése során az ő véleményüket is figyelembe lehessen venni".

A miniszterelnök leszögezi, hogy a jogszabálytervezet tartalmazza a Bizottság által felvetett pontok többségét, a még hátralévő kérdések tekintetében pedig a kért információkat "a megszabott határidőn belül megadjuk".

"Tudatában vagyunk annak, hogy a Bizottság más kérdéseket is felvetett, melyeket a pénzügyi megállapodás előfeltételeként jelölt meg. Biztosíthatom, hogy a Bizottság egyes szolgálatai által felvetett kérdésekkel a magyar hatóságok foglalkozni fognak" - áll a levélben. Orbán egyúttal kéri Barroso együttműködését abban, hogy a hitelmegállapodásról szóló tárgyalások mielőbb megkezdődhessenek.

A kormányfő arról is tájékoztatja az EB elnökét, hogy a Velencei Bizottság 2012. március 16-án fog véleményt adni egyes felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Az előkészítő konzultációk eredménye alapján elindul az érintett magyar jogszabályok módosításának folyamata és a módosító javaslatok aznap benyújtásra kerülnek az Országgyűlésnek. "Meggyőződésünk, hogy a módosításokkal a Reding alelnök levelében megfogalmazott aggodalmakra és a felvetett kérdésekre egyaránt kielégítő válaszok születnek" - írja Orbán Viktor.

Az Adatvédelmi Hatóság ügyében ismerteti, hogy a kormány 2012. március 9-én benyújtotta a kérdéses jogszabály módosításáról szóló, a korábbi konzultációk alapján körvonalazódott javaslatot. "A még fennmaradó kérdések tekintetében a magyar kormány a meghatározott határidőn belül közli majd az álláspontját. Végül a megszabott határidőn belül a magyar kormány a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatban is közli majd a kért információkat" - ígérta a magyar kormányfő.

Brüsszelben múlt szerdán jelentették be, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében - folytatja az Európai Bizottság a gyorsított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a központi bank függetlenségével kapcsolatban pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, melyben úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt az eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek. Szintén információkat kérnek az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében.

Az Európai Bizottság január 17-én indította meg Magyarország ellen az eljárásokat. Egy hónapot adott a válaszadásra, múlt szerdán pedig a határidőre beérkezett magyar válaszokra reagált. Az uniós eljárásrend értelmében ha a brüsszeli bizottságot nem elégíti ki az indoklással alátámasztott véleményére adott tagállami válasz sem, akkor az ügy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé vihető.

Most, a második szakaszban - az ügyek sürgető voltára hivatkozva - szintén egy hónapot adtak Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal.