Petárdákkal mentek az IMF-hez a 64 Vármegye tüntetői

Vágólapra másolva!
Petíciót akartak átadni az IMF magyarországi képviseletén a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetői. Amikor kiderült, hogy nincs senki az épületben, petárdákat és füstbombákat robbantottak a Bank Centerben. A rendőrök kiszorították őket az épületből.
Vágólapra másolva!

Petárdákat és füstbombákat robbantottak a budapesti Szabadság téren álló Bank Center aulájában a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációjáról átvonult tüntetők. Az [origo] tudósítója szerint néhány perccel később megjelentek az épületnél a rohamrendőrök, mire a tüntetők nagyobb része önként kivonult, a bent maradtakat pedig a rendőrök sorfalba állva kitolták.

A 64 Vármegye korábban a Ferenciek terén tüntetett, a mintegy ötszáz résztvevő közbekiabálásokkal próbálta megzavarni az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) rendezvényét a Szabad sajtó úton. A tömegből több embert is előállítottak a rendőrök. A demonstráció után a jobbikos tüntetőkkel kiegészült, mintegy ezerfősre duzzadt tömeg átvonul a Szabadság térre, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviseletén adjon át egy petíciót.

Útközben a tömeg három rigmust skandált felváltva: "Vesszen Trianon!"; "Mocskos buzik!" és "ria-ria-Hungária". Toroczkai László, a mozgalom tiszteletbeli elnöke azt mondta: "Nincsenek kordonok, elfoglalhatjuk a várost". A tömeg be is vonult a bankcenterbe, ahol Toroczkai az IMF magyarországi képviselőjét kérte a recepcióstól. Kiderült, hogy senki nincs bent az IMF-nél, erre a petárdákat és füstbombákat kezdtek robbantgatni az épületben.

"Tornáztassuk meg a sünöket" - mondta Toroczkai, miután a rendőrök kiszorították a vármegyéseket a Bank Centerből. Egyre több rendőr érkezett, akik négy sorban álltak fel a Bank Center előtt. A tüntetők egymást, illetve a rendőröket fényképezgették a telefonjukkal, majd a Nemzeti dalt énekelték. A tömegben tudósítónk látta Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselőt is, aki fekete kapucnis pulóvert viselt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Toroczkai a Bank Center előtt azt mondta: "Megmutattuk, hogy át tudjuk verni a rendszert, az egész épület most a miénk lehetne, de ennek nem lenne semmi értelme, mert Rosenberg (az IMF magyarországi képviselőjére gondol - a szerk.) most nincs bent." Ezután azt kérte, hogy vonuljon át mindenki a Szabadság tér közepére, ahol előre bejelentett tüntetést tartanak. Azt mondta, hogy a petíciójukról tudomást fog szerezni Rosenberg, ha máshogy nem, a gránátok miatt.

A vármegyések a Szabadságon téren odamentek a Magyar Televízió volt székházához, Toroczkai egy társával felmászott az emelvényre, és árpádsávos zászlót kezdtek lengetni, amit a többiek örömujjongással fogadtak. A székházon a magyar lobogó mellé odatűzték az árpádsávost is, amit a tömeg "itthon vagyunk" skandálással és nagy tapssal fogadott. Toroczkai beszédében azt igérte, folytatni fogják a tüntetéseket, legközelebb pedig már sokkal többen lesznek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PSXmxQRpEBIROXEm