Bárcsak nekünk is olyan miniszterelnökünk lenne, mint Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Lényegében csak Orbán Viktort ismerik azok a lengyelek, akik március 15-én a magyar kormány iránti rokonszenvük miatt utaztak Budapestre. Több lengyel annak örül, hogy van egy helyszín, ahol a hasonló gondolkodású, katolikus honfitársaival együtt lehet, miközben sokan saját kormányukat szidják.
Vágólapra másolva!

Betöltötte az utat az a több mint ezer lengyel, aki "Viktor Orbánt" skandálva vonult csütörtök délelőtt az Erzsébet hídon, a Múzeumkertben tartott március 15-ei ünnepség után. Sokuk ruháján Orbán Viktor arcképét ábrázoló kitűző van (a március 15-ei eseményeket itt követheti nyomon percről percre).

"Nagyon szeretjük Orbán Viktort, mert nagyon nagy ember, a bátorsága, a reformjai és a forradalma jó útra tereli Magyarországot" - mondta egy Leszek nevű lengyel orvos az [origo] tudósítójának arról, hogy miért van ma Budapesten. Mint mondta, a jobboldali lengyel médiában sokat foglalkoznak Orbán Viktorral, legutóbb is volt egy fantasztikus beszéde, amelyben ugyanazokat a problémákat sorolta, mint amelyek náluk is vannak: az EU és Brüsszel hatalma elleni küzdelem vagy a hipermarketek elleni fellépés. "A történelem során a magyarok sokszor segítettek lengyeleknek, ezért most rajtunk a sor, hogy segítsünk a magyaroknak" - tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az Erzsébet hídon vonulnak a lengyelek, további képekért kattintson!

Egy gdanski férfi arról beszélt, hogy a totalitárius rezsimet akarják visszahozni Lengyelországban, és a cenzúra miatt a lengyel médiában biztos azt mondják majd, hogy Budapestre ötvenen utaztak. Egy másik szimpatizáns azt mondta, hogy "bárcsak Lengyelországnak is olyan elnöke lenne, mint Orbán Viktor".

Az [origo] tudósítója megkérdezte többüket, hogy kiket ismernek a magyar belpolitikából. Kivétel nélkül megnevezték Orbán Viktort, mást azonban nem. Egy wroclawi tüntető azt mondta, még egy politikusra emlékszik, aki nagy gonosz, és hazudott a népnek, de csak kis segítségre bökte ki, hogy Gyurcsány Ferencre gondol. Több lengyel bevallotta, hogy nem mélyült el a magyar belpolitika részleteiben, így nem ismerik annyira a média- vagy az egyházügyi törvényt, és a kormány adópolitikáját sem. De kiállnak a magyar szabadságért, az Európai Unió diktatúrája elleni harcért és Orbán Viktor politikájáért.

Egy másik lengyel nő elmondása szerint azért vállalta a hosszú utazást Budapestre, mert tudja, hogy milyen népszerűtlen most Orbán Viktor az Európai Unióban, így most több támogatásra van szüksége, mint eddig bármikor. Mint mondta, nagyon elfáradt a Kielcéből idáig tartó vonatúton, de örül, hogy ennyi hasonló gondolkodású emberrel lehet együtt, és nagy politizálás volt az úton Budapest felé.

A Múzeumkertből a Várba vonuló tömegben egy hat-nyolc év körüli, ausztrál zászlót lengető kislány fakasztott mosolyt az emberek arcára, aki egymaga skandálta: "Viktor! Orbán!" A nő anyja az [origo] tudósítójának azt mondta, hogy ő Ausztriában élő lengyel, a férje ausztrál. Szerinte a budapesti tüntetés jó alkalom a hasonló gondolkodású lengyeleknek arra, hogy összegyűljenek a világ minden tájáról. Elmondta azt is, hogy katolikusok, és örülnek annak, hogy a magyar alkotmányban benne van a keresztény alapokra való utalás. Tudósítónk több lengyelnél is keresztény jelképeket, zászlókat látott, voltak, akik Jézus-szobrot cipeltek. A nő beszélt arról is, hogy a napokban a lengyel tévében volt egy Orbán-interjú, amelyben a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy szembe kell úszni az árral, és ezzel ők nagyon egyetértenek.