Rendőrök választották szét a millásokat és a vármegyéseket

Vágólapra másolva!
Mintegy háromtucatnyi rendőr biztosította a helyszínt a fővárosi Kossuth Lajos és Petőfi Sándor utca torkolatánál, ahol összeszólalkoztak egymással a millások és a 64 Vármegye Mozgalom tüntetői. A rendőrök élőláncot alkotva, lépésben távolították el egymástól a két tábort, a tömegből több embert is előállítottak a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A Rendszervágás elnevezésű megmozdulás több mint félezer résztvevője közbekiabálásokkal próbálta megzavarni az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) Szabad sajtó úton zajló rendezvényét délután. A tömegből több embert is előállítottak a rendőrök.

A budapesti Ferenciek terén található Jégbüfé előtt zajló Rendszervágást a rendőrség a Petőfi Sándor utca és Ferenciek tere közötti szakaszon kettős kordonnal zárta el. Mögötte mintegy háromtucatnyi rohamrendőr sorakozott fel, hogy megakadályozzák az arcukat sállal eltakaró tüntetők bejutását a Szabad sajtó útján zajló millás rendezvényre.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az [origo] helyszíni tudósítói szerint a rendőrök a kordonoknál a két tábor közé ékelődve, élőláncot alkotva, lassú lépésekkel terelték a millásokat a Kossuth Lajos utcában, közben a Deák téri Jobbik-rendezvényről egyre többen mentek át a Petőfi Sándor utcába. A rendőrök a Kígyó utca sarkáig kiszorították a millásokat, miközben a 64 vármegyések azt kiabálták, hogy "fegyverbe, fegyverbe".

A 64 Vármegye Mozgalom demonstrálói többször összeszólalkoztak a helyszínt biztosító rendőrökkel is, és a Szabad sajtó útjáról az Astoria felé vonuló millásokkal is. Közben folyamatosan zengett a "ria, ria Hungária", "a mocskos zsidók", voltak, akik jobbikos, de voltak, akik lengyel zászlót lengettek a tömegben - jelentette az [origo] tudósítója.

A 64 Vármegye Mozgalom rendezvényén a mozgalom elnöke, Toroczkai László az Orbán-kormányt kritizálta, és azt mondta, hogy ki kell lépnünk az EU-ból és a NATO-ból, és szerinte az államadósságot sem kellene visszafizetni.

Miután a rendőrök a Ferenciek terénél szétválasztották a tüntetőket, a vármegyések elindultak a Szabadság térre, ahol bevonultak a Bankcenter épületébe, és ott peterdákat, füstgránátokat robbantottak - erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Délután öt óra után a rendőrök hangosbemondón szólították fel a Kossuth Lajos utcán tartózkodókat, hogy hagyják el a területet. Nem sokkal ezután megindult a forgalom a Kossuth Lajos utcán, már járnak a 7-es buszok is.