Gumicsontnak tartja Kövér László az ügynökvitát

Vágólapra másolva!
Értelmiségi belügynek, álvitának és gumicsontnak nevezte az ügynöktörvény vitáját Kövér László a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában pénteken este. A házelnök nem hiszi, hogy "van még olyan titok, amiről a fátyol eddig nem lebbent fel", de nem szeretné, ha minden 1990 előtti dokumentum nyilvánosságra kerülne. Az interjúban megerősítette, hogy a Demokratikus Koalíció az új szabályok szerint nem alakíthat majd frakciót, és beszélt arról is, hogy szerinte Bugár Béla nemzetárulást követett el.
Vágólapra másolva!

"Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom" - jelentette ki az ügynöktörvényről szóló vitáról Kövér László házelnök a Duna Televízióban. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem lehet megoldani ezt a kérdést, így válaszolt: "Szerintem azok a sommás állítások, azok a sztereotípiák, hogy itt már mindenki, mindenhol, mindent megoldott, egyedül mi nem tettük ezt meg, ezek egész egyszerűen tévedések" - fogalmazott. "Ez merő tévedés, a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi" - mondta.

Kövér László kijelentette: "Szerintem ez egy értelmiségi belügy, az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy ezzel foglalkozzanak." Hozzátette, hogy bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, és szerinte elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt.

Szerinte lehet azon finomítani, hogy kutatóként hogyan lehet hozzáférni ezekhez az iratokhoz, de jelezte: ezek az iratok illegitim módon, egy diktatúrában születtek, rengeteg embernek olyan személyes titkát tartalmazzák, amelyeknek nyilvánosságra hozatala rájuk nézve kedvezőtlen is lehet. "Egyetértek abban, hogy az elkövetők, az ügynökök, az SZT-tisztek, az egész gépezetet mozgatók tekintetében minden információt nyilvánosságra lehessen hozni, a másik oldalon pedig minden körülmények között a megfigyeltek, az áldozatok személyiségi jogait, méltóságát tiszteletben kell tartani" - fogalmazott.

Kövér szerint Bugár Béla nemzetárulást követett el

A parlamentnek szerdán este benyújtott, az Országgyűlésről szóló törvényről azt mondta: szerinte nem helyes, ha egy képviselőjelölt egy parlamenti párt színeiben kéri a választók bizalmát, és közben megváltoztatja a véleményét, "és úgy áll át egyik oldalról a másikra, hogy erről a választókat nem tudja megkérdezni. Nem is akarja, nyilvánvalóan" - jegyezte meg. A házelnök azt támogatja, hogy a képviselő azokban a színekben csinálja végig a parlamenti ciklust, amely színekben mandátumot nyert, ha pedig nem, akkor független képviselőként folytassa.

Arra a kérdésre, hogy ha az új törvényt ebben a formában fogadja majd el a parlament, akkor áprilisban, amikor a féléves moratórium lejár, a Demokratikus Koalíció nem alakíthat majd frakciót, a házelnök azt válaszolta: "Ez így van."

Március 15-éről Kövér László azt mondta, hogy a kormány nem akart versenyt csinálni abból, hogy a kormányt vagy az ellenzéket támogatják-e többen külföldről. Úgy fogalmazott: "A lengyel testvéreinket nem mi hívtuk ide, és pláne nem mi mondtuk, hogy hányan legyenek, hanem jószántukból, önként csatlakoznak hozzánk."

Kövér László a szlovák választásokról szólva azt mondta: "Amit Bugár Béla csinált azzal, hogy megszakította személyes ambíciói kielégíthetetlensége okán az MKP-t és annak szavazóbázisát, az szerintem nemzetárulás, és egy olyan hozzájárulás a szlovák hatalmi politika céljaihoz, törekvéseihez, amelyeknek az a végkifutása, hogy a magyar közösséget ott eltüntessék az etnikai térképről."