Ötvenmillióért gyakorolnak Svédországban a magyar Gripenek

Vágólapra másolva!
Négy év után egy hétig ismét Svédországban gyakorlatoznak a magyar Gripenek, az éleslövészetre hét Gripen repült el pénteken, a gépeket közel negyvenen - köztük tíz pilóta - kísérik.
Vágólapra másolva!

Elindultak gyakorlatozni Svédországba a magyar Gripenek - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter péntek reggel az MR1-Kosuth 180 perc című műsorában.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a gépek a Vidsel lőtéren éles rakéta- és gépágyúlövészeten vesznek részt. Utoljára 2008-ban voltak magyar katonák levegő-levegő rakétalövészeten, a következő egy hétben gépágyúlövészet is lesz, amire pedig hatvan éve nem volt példa - mondta. A gyakorlatért Hende szerint nagyon kedvező árat: összesen ötvenmillió forintot kell fizetnie a HM-nek.

Az éleslövészetre hét Gripen repült, a gépeket közel negyvenen - köztük tíz pilóta - kísérik. A gyakorlat március 23-ig tart.
A riporter megemlítette, hogy a gépek a felszerelt rakétákkal repülnek át külföldi országok légterén, hogy elérjék Svédországot, amire Hende Csaba úgy reagált, hogy ez nem okoz problémát, hiszen szövetséges NATO-országokról van szó.

A miniszter elmondta, hogy idén már kokárdát tűzhettek a Magyar Honvédség katonái. Eddig a szabályzat tiltotta a kokárda viselését az egyenruhán, a vezérkari főnök javaslatára azonban feloldották ezt a tilalmat. A világ minden hadseregében nagyon szigorúan szabályozzák, hogy mit viselhetnek a katonák az egyenruhájukon - tette hozzá.