Egyelőre megmenekült a leállástól a BKV, miután hétfőn a hitelező bank megkapta a neki járó ötmilliárd forintot. Még e héten újabb hitelek visszafizetése lesz aktuális.

Az UniCredit Bank hétfőn megkapta a BKV-tól az 5 milliárd forintos követelését. Sipos József, a bank szóvivője az MTI-nek elmondta, a BKV teljesítette a kötelezettségét, így nem kell attól tartani, hogy a közlekedési cég emiatt leáll. Hozzátette: a BKV-nak hitelező hét bank hétfő délután további egyeztetéseket folytat Tarlós István főpolgármesterrel a finanszírozásról, és várhatóan a szerdai kormányülésen is szóba kerül a téma.

A Napi Gazdaság hétfői számában azt írta, elindul az UniCredit Bank felé az az 5 milliárd forint, amelyet a bank a BKV március 14-én lejárt hitele kapcsán követel. Ha a kölcsönt nem fizette volna ki a cég, a banknak le kellett volna hívnia az állami garanciát, ebben az esetben viszont valamennyi hitelt automatikusan lejárttá kell nyilvánítania a többi hitelező banknak is - mondták a lapnak banki szakértők.

Szerdán a KDB Bank 2 milliárdos követelése válik aktuálissá, az MKB 4,5 milliárdos hitele pedig a hét végén jár le.

Hétfőn egyébként a Magyar Közlönyben megjelent a kormány határozata, amely felhatalmazza a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Magyar Állam nevében százszázalékos mértékű állami készfizető kezességet vállaljon az UniCredit Bank által a Budapesti Közlekedési Zrt. részére nyújtott ötmilliárd forintos hitel és járulékai visszafizetésére.