Egy utaláson múlik a BKV jövője

2012.03.19. 6:16

A Napi Gazdaság úgy tudja, hétfőn átutalnak ötmilliárd forintot a BKV március 14-én lejárt hiteléből. Ez az a tétel, amelyet már állami garanciavállalás mellett kötöttek a közlekedési cég kölcsönei közül.

A Napi Gazdaság szerint hétfőn az UniCredit Bank felé elindul az az ötmilliárd forint, amelyet a bank a BKV március 14-én lejárt hitele miatt követel. A tartozás átutalása azért rendkívül fontos, mert a közlekedési cég kölcsönei közül ezt a tételt már eleve állami garanciavállalás mellett kötötték.

Amennyiben a kölcsönt nem fizetné ki a cég, a banknak le kell hívnia az állami garanciát, ebben az esetben viszont valamennyi hitelt automatikusan lejárttá kell nyilvánítania a többi hitelező banknak is - mondták a lap által megkérdezett banki szakértők. Az UniCredit banktitokra hivatkozva elzárkózott az információnyújtástól.

A lap szerint a kérdés napirenden volt szerda délután azon a találkozón, amelyen a főpolgármester, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár és a BKV-nak hitelező nyolc bank vezetői vettek részt. A Napi Gazdaság úgy tudja, a banki előírások és automatizmusok ismertetése után itt hangzott el az ígéret az aktuális törlesztőrészlet kifizetéséről, ami nélkül értelmetlenné válna a vita arról, hogy a többi hitel mögé állami garanciát vonjanak-e be.

Szerdán a KDB Bank kétmilliárdos követelése válik aktuálissá, az MKB 4,5 milliárdos hitele pedig a hét végén jár le - ebben a két esetben fontos a mihamarabbi megegyezés - írta hétfőn a Napi Gazdaság, megjegyezve: amennyiben hétfőn mégsem utalnák az esedékes ötmilliárdos tételt, és sor kerülne az állami garancia lehívására, 54 milliárd forintos követelés válhat azonnal behajthatóvá.

Tarlós István főpolgármester március 8-án jelentette be, hogy a BKV megkapja az állami garanciát a hitelei átütemezéséhez, és három évvel meghosszabbítják az összesen 40 milliárd forintos hiteltartozás futamidejét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK