Két világháborús robbanótest került elő földmunkák során egy ingatlanon Pusztamonostoron, emiatt három családi ház lakóinak rövid időre el kellett hagyniuk az otthonukat.

A pusztamonostori Honvéd utcai családi ház kertjéből egy 82 milliméteres szovjet aknavető gránát, valamint egy AO típusú, ugyancsak szovjet, 2,5 kilogramm tömegű repeszbomba került elő - mondta Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs tisztje.

Miután a tűzszerészek a helyszínre érkeztek, a délelőtt folyamán mintegy negyed órára lezárták a Honvéd utca 100 méteres szakaszát a két, második világháborús robbanótest azonosításának idejére, és három házból összesen 10 embernek kellett elhagynia az otthonát.

A családok később visszatérhettek a lakásukba. Az élesnek bizonyult robbanószerkezeteket a tűzszerészek elszállították a helyszínről, és azokat a közeli Jászfelsőszentgyörgyön, egy magánlőtér területén megsemmisítik.

A Fejér megyei Pákozdon szintén második világháborús robbanótestek, valamint lőszerek kerültek elő hétfőn, ott csatornázási munkálatok közben.