Tényleges életfogytiglanit is kaphat a baranyai orvvadász

Vágólapra másolva!
Vizsgálják a rendőrök, aljas indokból-ölt-e a múlt pénteki, Magyarlukafa közelében történt támadás elkövetője. A rajtakapott orvvadász két emberre lőtt rá, majd egyiküknek elvágta a torkát. A mozsgói férfit, aki rendőrségi kihallgatásán beismerte tettét, több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják, amelyért akár tényleges életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.
Vágólapra másolva!

Több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják azt a férfit, aki a múlt pénteken két emberre lőtt rá a Baranya megyei Magyarlukafa határában, és egyiket megölte, a másikat súlyosan megsebesítette. Erről hétfőn beszélt sajtótájékoztatóján Fellegi Norbert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője és Harmati Béla szigetvári rendőrkapitány Pécsett.

Az osztályvezető szerint a férfi akár tényleges életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja.

"Már nem lehet visszacsinálni"

A gyanúsítottat vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba. Rendőrségi kihallgatásán beismerte a bűncselekményt, és azt mondta, bánja amit tett, "de már nem lehet visszacsinálni". A gyilkosságra értelmes magyarázatot nem adott, a nyomozók azt gyanítják, el akarta hallgattatni az őt lebuktató két férfit. A rendőrök szerint elfogása előtt több ismerősét is felhívta telefonon, akiknek arról beszélt, hogy embert ölt, ezért hosszú ideig vagy lehet, hogy soha többé nem találkozhat velük.

A nyomozók beszámolója megerősítette az [origo] korábbi értesüléseit, melyek szerint a tettes - egy mozsgói orvvadász - előbb meglőtte a két áldozatot, majd az egyiknek a torkát is elvágta, miután a földön fekvő súlyos sérült mobiltelefonon felhívta rendőr ismerősét.

Az [origo] helyszínen készült riportját itt olvashatja.

A rendőrség szerint a 44 éves természetjáró és a 23 éves vadász aznap délelőtt tíz és fél tizenegy között vadetetőket ment feltölteni, amikor a földútról megláttak egy fehér terepjárót, az út mellett pedig két megnyúzott szarvastetemet. Gyanították, hogy orvvadásszal van dolguk, ezért a jármű felé vették az irányt, az pedig hirtelen elindult. Nem sokkal azután, hogy autójukkal követni kezdték, a terepjáró megállt. Miután mindhárman kiszálltak a kocsikból, a vadorzó benyúlt az autójába a csőre töltött pisztolyáért, majd a természetjárót hasba, a menekülni próbáló vadászt pedig hátba lőtte.

Vizsgálják, hogy aljas indokból ölt-e

A súlyosan sebesült vadásznak még volt annyi ereje, hogy elbújjon a közeli bozótosban. Mivel az elkövető nem találta meg, visszament az első áldozatához. A súlyosan sérült, földön fekvő természetjáró férfi éppen egy rendőr ismerősét tájékoztatta a történtekről mobiltelefonon, amikor a gyilkos kést rántott, és hidegvérrel, egyetlen mozdulattal elvágta a torkát - mondták a rendőrök. A rendőrség emiatt azt is vizsgálja, hogy a gyilkosságot aljas indokból és védekezésre képtelen személy terhére követte-e el.

Az orvvadász ezután a pisztolyt és a kést bedobta a kocsijába, és elhajtott. A természetjáró a helyszínen meghalt, a vadászt mentőhelikopter szállította kórházba. A fiatal férfinak a tüdeje sérült meg, a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján megoperálták, felépülésére jó esély van.

Harmati Béla szigetvári rendőrkapitány szerint a rendőrök az autó típusának és rendszámának ismeretében, valamint annak alapján, hogy a sérült vadász megmondta az elkövető nevét, felkeresték a családját, majd felhívatták telefonon, és megegyeztek vele, hogy megadja magát. A férfit Szulimán határában a Zengő bevetési szolgálat kommandósai fogták el.

A gyilkos fegyver megvan, a vadászfegyver nem került elő

A férfitől lefoglalták az emberöléshez használt pisztolyt és kést, a lakásán tartott házkutatáson pedig több, orvvadászatban használatos eszközt, fél mázsa vadhúst és vadhúsból készült szalámit találtak. Rábukkantak a vadak elejtéséhez használt puska rejtekhelyére és tokjára is, a fegyver azonban nem került elő.

A rendőrség szerint a közmunkásként dolgozó gyanúsított ellen korábban lopás, okirat-hamisítás és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt is folyt eljárás, utóbbit azonban bizonyítékok hiányában megszüntették.

Harmati Béla legendának nevezte azt az újságírói felvetést, hogy az orvvadász rendőrségi kapcsolatainak köszönhető, hogy előzőleg hosszú időn keresztül háborítatlanul űzhette illegális tevékenységét. A rendőr alezredes szerint a gyanúsított ismer ugyan egy volt rendőrt, de ő évekkel ezelőtt leszerelt a testülettől.

Szigorúbb büntetést szorgalmaznak

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) és Országos Magyar Vadászkamara hétfőn közleményben reagált a pénteki bűnesetre. Ebben a vadásztársadalom megrendüléséről írtak, majd emlékeztettek korábbi kezdeményezésükre, hogy az orvvadászat jelenlegi szabálysértési minősítése helyett, önálló bűncselekményként kerüljön be a Büntető Törvénykönyvbe (btk.).

A tragédia is alátámasztja Semjén Zsolt az OMVV elnökének - képviselőként, az Országgyűlésnek benyújtott - javaslatát, melyben kéri a jelenleg kiszabható büntetések jelentős szigorítását - írták. Az indoklásuk szerint a hasonló tragédiák és az orvvadászok okozta hatalmas károk megelőzése érdekében szükségesnek tartott szigorítás értelmében akár 3 évi börtönt is ki lehetne szabni orvvadászatért. A módosítás várhatóan még ebben az évben a parlament elé kerül - írták.