A halál torkában volt a Dunába esett matróz

Egy uszály horgonyoz Apatin közelében a Dunán az alacsony vízállás miatt
Vágólapra másolva!
Ledarálhatta volna a hajócsavar, beleveszhetett volna a dermesztő vízbe, és halálra is fagyhatott volna egy szál alsógatyában az a hajós, aki hétfő éjjel esett a Dunába egy bolgár teherhajóról. A kormányos azonban elég szívós és elég szerencsés volt, ezért egy megfázással megúszta a balesetet, és miután a vízi rendőrök kimentették a Szentendrei-szigetről, továbbhajózott Ausztria felé.
Vágólapra másolva!

Többször is a halál torkában volt az a bolgár hajós, aki hétfő éjszaka esett a Dunába Vác alatt egy Ausztria felé tartó teherhajóról - mondta az [origo]-nak a matróz felkutatásában részt vevő esztergomi kikötőmester. A hajósnak hatalmas szerencséje volt, hogy túlélte a balesetet - mondta Bindics István.

Eltűnését kedden jelentette az esztergomi kikötőben a VII Largo nevű bolgár teherhajó kapitánya. Az eltűnt hajós felkutatására riasztották a vízi rendőröket, akik néhány óra múlva a Szentendrei-sziget partján találták meg a férfit, átfázva, egy szál alsónadrágban. (A Dunába esett bolgár matrózról szóló korábbi hírünket itt olvashatja).

"Nem lehetett részeg"

"Ha egy matróz vízbe esik, mindenki azonnal azt hiszi, hogy részeg volt, de ebben az esetben biztos nem igaz" - mondta az [origo]-nak Bindics. Az esztergomi kikötőmester szerint ugyanis az ilyen, minimális, általában 5 fős személyzettel közlekedő teherszállító hajókon 6 órás műszakokban váltják egymást a kormányosok, és mivel hat óra pihenés után újra szolgálatba kell állniuk, nincs is lehetőségük inni. Bár a szerencsétlenül járt matrózzal személyesen nem találkozott, a kikötőmester meg volt győződve arról, hogy nem alkohol állt a baleset hátterében.

Bindics a bolgár hajó kapitányától úgy tudja, hogy az eltűnt férfi a hajó egyik kormányosa volt, aki kedden hajnali kettőkor, a Duna Vác alatti szakaszánál adta át a szolgálatot, és visszavonult 6 órás pihenőjére. "Hat órát éjszaka, radarral végigvezetni a folyón nagyon fárasztó, biztos, hogy nagyon álmos volt. Én azt feltételezem, hogy lefekvés előtt még kiment a hajó végébe elvégezni a dolgát, és közben a fáradtságtól beleszédült a hajó faráról a vízbe" - mondta.

Kétszer is meghalhatott volna

A hajózásban több évtizedes tapasztalattal rendelkező kikötőmester szerint a bolgár hajó kormányosának szerencséje volt, hogy a vízbe esve nem darálta le a hajócsavar. Szintén szerencse volt, hogy a folyón felfelé haladó hajóútvonal nagyon közel van a Szentendrei-sziget partjához, így a vízbe esett férfinak legfeljebb 100 métert kellett úsznia, hogy partot érjen. Ez azért is fontos, mivel jelenleg a Duna vize dermesztően hideg - tette hozzá Bindics. Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint Vácnál kedden 7,3 fokos volt a Duna vize, így a hajós akár a vízben is teljesen kihűlhetett volna.

A már lefekvéshez készülő kormányos az éjszaka közepén egy szál pólóban és alsónadrágban, a jéghideg víztől átázva találta magát a számára ismeretlen sziget sötétjében, ahol lakott terület nem volt a közelben. Éjszaka reménye sem lehetett, hogy egy hajó észreveszi, ezért így, ruhák nélkül, elázva kellett átvészelnie az éjszakát az 1-2 fokos hidegben. "Szerencséje volt. Úgy tűnik, elég szívós volt, és kibírta" - mondta Bindics, aki szerint ilyen körülményeket a többség, így ő maga sem élt volna túl. "De ahogy mondani szokták, Szergej fasza gyerek, nem fázik" - tette hozzá a kikötőmester. A bolgár hajós reggelre állítólag rendesen megfázott, de más baja nem lett.

Boton lengetett a póló

A parton didergő hajóst az esztergomi kikötőmester szerint már kedden virradatkor észrevette egy magyar hajó, ahogy a víz mellett alsónadrágban, mezítláb integetett pólóját egy hosszú bot végére tűzve. Az a hajó még nem vette fel, mivel nem tudott kikötni a sekély vízben, és nem is tudta, hogy nem csak egy hajléktalan szórakozik-e - mesélte a kikötőmester. A magyar hajó ugyanakkor jelentette az integető férfit a hajózási rádiónak.

Forrás: MTI/Simó Endre
A Szentendrei-sziget csúcsa: a hajós valamivel délebbre, lakatlan szakaszon ért partot

Így aztán amikor a bolgár hajón reggel 8-kor Esztergomnál hiába várták szolgálatra a kormányost, gyorsan összeállt a kép. A teherhajó Esztergomban kikötött, a budapesti és a nagymarosi vízi rendészetet pedig riasztották a kutatáshoz. A rendőrök 10 és 11 óra között vették fel a partra vetett hajóst, aki délelőtt már vissza is tért a hajójára. Az esztergomi kikötőmester szerint a rendőrségi adminisztráció után a hajó 12.10-kor továbbindult úti célja, az ausztriai Linz felé.

Az [origo] telefonon megkereste a VII Largo teherhajót üzemeltető bolgár társaságot, hogy beszélhessünk a hajó kapitányával és a vízbe esett matrózzal. A cég Ruszében található központjában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hajósok csak a cég legfelső vezetőjének engedélyével nyilatkozhatnak, erről azonban döntést csak később hoznak.