Mintegy kilencmilliárd forinttal módosul Budapest költségvetése

Vágólapra másolva!
Az eredeti előterjesztésben szereplő 388 milliárd forinttal szemben a több kiegészítést is tartalmazó költségvetés már 396,8 milliárdos főösszeget tartalmaz - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság szerint kedden jelenik meg a főváros költségvetési rendeletének végső változata, amelyben a főösszeg csaknem kilencmilliárd forinttal módosul, alig három héttel az után, hogy a közgyűlés megszavazta a büdzsét.

Az eredeti előterjesztésben szereplő 388 milliárd forinttal szemben a több kiegészítést is tartalmazó, "egybegyúrt" büdzsé már 396,8 milliárdos főösszeget tartalmaz. A főváros korábban a lappal azt közölte, hogy a 2012-es költségvetés összeállítását a BKV finanszírozásáról a kormánnyal folytatott egyeztetések nehezítették meg, ezek módosították a kötelezettségvállalásokat, a növekvő finanszírozási igényhez pedig újabb forrásokat kellett rendelni.

A módosításokra egyebek között azért volt szükség, mert a javaslat benyújtása után új információk is kiderültek, így például az, hogy a fővárosnak egy választott bíróság ítélete alapján csaknem négymillió euró kártérítést és perköltséget kell megfizetnie a központi szennyvíztisztító telep és kapcsolódó létesítményei projekt kivitelezője, a Csepel 2005 FH Konzorcium részére, miközben a cégcsoport a fővárosnak 1,8 millió eurót fizet ugyanezért. Emiatt több mint 1,7 milliárd forintot kellett átcsoportosítani a bizonyos önkormányzati beruházások címen a szennyvíztisztító telep és kapcsolódó feladatok 2012-es ütemén belül az önkormányzati beruházások előirányzatáról a dologi kiadási előirányzatra - írta kedden a Napi Gazdaság.

A főváros idei költségvetése a működési kiadásokat 203,6 milliárdra kalkulálja, ebből általános tartalék címén csaknem 4, az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó kiadásokra 2, a kockázatkezelési céltartalékra 4,2, az "előző városvezetés örökségének kezelésére" pedig egymilliárdos céltartalék jut - írja a Napi Gazdaság.