Csúszik az egészségügyi dolgozók béremelése

Vágólapra másolva!
Várhatóan csak több lépcsőben, 2014-re valósulhat meg a rezidensszövetség követelése, hogy a kezdő orvosok átlagbére érje el a nettó 200 ezer, a szakorvosoké a 300 ezer forintot - írja a keddi Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nem lesz általános béremelés az egészségügyben, többletjövedelemre egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok számíthatnak - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadság.

A lap szerint várhatóan csak több lépcsőben, 2014-re valósulhat meg a rezidensszövetség követelése, hogy a kezdő orvosok átlagbére érje el a nettó 200 ezer, a szakorvosoké a 300 ezer forintot. A Népszabadság úgy tudja: a 360 ezer forintnál kevesebbet kereső orvosok - ők a túlnyomó többség - most bruttó 70 ezer forintra számíthatnak, ez tisztán mintegy negyvenezer forintot jelent. A 360 ezer forint felett keresőknek sávosan kevesebb jut majd, de várhatóan még a havi 500 ezer forint felett keresőknek is jár bruttó 10-15 ezer forint emelés.

Alkalmazottként jelenleg 1400 olyan orvos dolgozik, aki havonta bruttó 430 ezer forint fölött keres, közülük körülbelül 900-nak a fizetése haladja meg a félmillió forintot - írja a lap. A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a béremelésről közel három hónapja tart az egyeztetés a szakminisztérium és az ágazati érdekvédők között.