Állami nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

felsőoktatási keretszámok, pályakezdő, friss diplomás, diplomaosztó, végzős hallgató tartja ölében bizonyítványát a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának diplomaosztó ünnepségén
Vágólapra másolva!
Diplomák tízezreit tartják vissza az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatóknak nincs nyelvvizsgája. Több felsőoktatási intézmény már közölte, hogy él az amnesztia lehetőségével, és saját vizsgát szervez. A Kaposvári Egyetemen például azt tervezik, hogy a diploma kiadásának feltétele ötvenórás egyetemi tanfolyam elvégzése lesz - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Több tízezer diploma porosodik az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják azt átvenni. Több intézmény ezért már eldöntötte, hogy él a parlament által biztosított amnesztia lehetőségével, és saját vizsgát szervez - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A felsőoktatási törvény tavaly év végi elfogadása előtt a parlament rábólintott arra a szabályra, amely szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak.

Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel - írja a Magyar Nemzet. A Dunaújvárosi Főiskola biztosan szervez saját vizsgát, a Kaposvári Egyetem szenátusi ülésére olyan javaslatot terjesztenek be, hogy a diploma kiadásának feltétele ötvenórás egyetemi tanfolyam elvégzése és az állami nyelvvizsga minimumkövetelményének 60 százalékos teljesítése legyen. Biztosan lesz felkészítő a Miskolci Egyetemen is, a felkészítő tanfolyamokat hamarosan elindítják.

A Nyíregyházi Főiskolán és az Óbudai Egyetemen még várnak a döntéssel, előbbi helyen 5636, utóbbin 1154 diplomát tartanak vissza. A Pécsi Tudományegyetemen az alapszakosok reménykedhetnek, az osztatlan és a mesterképzések hallgatóinak ezután is be kell mutatniuk a nyelvvizsgájukat. A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem - ahol kevéssé van jelen a probléma, sőt az elsőévesek kétharmada nyelvvizsgával érkezik - nem enged az eddigi követelményekből, ahogyan a Pannon Egyetem sem - írta a Magyar Nemzet.