Az Európai Bíróság elé kerül a magyarországi távközlési különadó ügye

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás keretében viszi a magyarországi távközlési különadó ügyét az EU legfelsőbb bírói testülete elé.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság csütörtökön az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében. A Reuters hírügynökség birtokába jutott dokumentumok szerint a bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás keretében viszi az ügyet az EU legfelsőbb bírói testülete elé.

Az Európai Bizottság március közepén jelentette be, hogy vizsgálatot kezd Magyarország ellen a távközlési különadó miatt, amelyet tavaly októberben vezetett be a kormány. Az uniós végrehajtó testület - közölték Brüsszelben - attól tart, hogy ez az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással. Az ugyanis előírja, hogy a távközlési szolgáltatókra csak olyan különdíj vethető ki, amely közvetlenül hozzájárul az ágazat szabályozási költségeinek fedezéséhez.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő akkor azt mondta, a kormány álláspontja szerint a különadó minden tekintetben megfelel az európai uniós jogszabályoknak.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.