A magyarok kétharmadának van valami baja a zsidókkal

Vágólapra másolva!
Amerikához képest aggasztóan magas az európai népesség antiszemita attitűdje a Rágalmazáselleni Liga (ADL) felmérése szerint. Tíz európai országot megvizsgálva az derült ki, hogy az antiszemitizmus általános foka Magyarországon a legmagasabb, és itt gondolják a legtöbben azt is, hogy a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek az üzleti életben. Az amerikai szervezet szerint ezek a számok komoly választ követelnek a politikai, civil és vallási vezetőktől. Egy szociológus vitatja a felmérés módszerét.
Vágólapra másolva!

Aggasztóan magas az antiszemitizmus foka az európai országokban, különösen Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban - közölte honlapján az amerikai Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) az általa készített felmérésre hivatkozva.

Tíz európai országban ötezer embert kérdeztek meg januárban (Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban), hogy mit gondolnak az olyan klasszikus antiszemita nézetekről, mint hogy a zsidók túl nagy befolyással bírnak az üzleti életben, hogy lojálisabbak Izraellel, mint a saját országukkal szemben és túl sokat beszélnek a holokausztról.

Abraham H. Foxman, az ADL igazgatója szerint a felmérés eredménye szerint kiderült, hogy az antiszemitizmus sok európait sokkal magasabb szinten fertőz meg, mint amit az Egyesült Államokban tapasztaltak. Mint mondta, Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban az antiszemita magatartást mérő számok szó szerint túllépnek a grafikonon és komoly választ követelnek a politikai, civil és vallási vezetőktől.

Franciaországban - ahol egy toulouse-i zsidó iskolánál hétfőn három gyereket és egy rabbit lelőttek - az antiszemitizmus általános foka a 2009-ben mért 20-ról 24 százalékra nőtt. A franciák 45 százaléka szerint valószínűleg igaz az, hogy a zsidók Izraelhez hűségesebbek, mint saját országukhoz, 35 százalékuk egyetért azzal, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti életben, míg 24 százalékuk véli azt, hogy túl sokat beszélnek arról, hogy mi történt velük a holokauszt idején.

Az antiszemitizmus általános foka a felmérés szerint a tíz ország között Magyarországon a legmagasabb, 63 százalék, a 2009-ben mért 47 százalék után. Spanyolországban ez az érték 53 százalék (a korábbi 48 után), Lengyelországban pedig 48 százalék. A legalacsonyabb számot az Egyesült Királyságban mértek, 17 százalékot.

Arra az állításra, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint a saját országukhoz, Spanyolországban a megkérdezettek 72 reagálta azt, hogy ez valószínűleg igaz. Magyarország százalékos mutatója itt 55, Lengyelország és Olaszország 61-61 százaléka, valamint Norvégia 58 százaléka mögött.

A magyarok 73 százaléka valószínűleg igaznak gondolja azt az állítást, hogy a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek az üzleti életben. Ebben az összevetésben 60 százalékkal Spanyolország a második, Lengyelország 54 százalékkal a harmadik. A legalacsonyabb arányt, 10 százalékot Hollandiában mérték.

Arról a kijelentésről, hogy a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a nemzetközi pénzpiacokon, szintén Magyarországon mondták a legtöbben, hogy az valószínűleg igaz, a megkérdezettek 75 százaléka. Spanyolországban 67, Lengyelországban 54, Olaszországban pedig 43 százalék ez az arány.

A legtöbben Magyarországon gondolják azt is, hogy a zsidók túl sokat beszélnek a holokausztról, mégpedig a megkérdezettek 63 százaléka. Ezt követi Lengyelország 53, Olaszország 48, Spanyolország 47, Ausztria 45, Németország pedig 43 százalék százalékkal.

Erősen torzított képet adhatnak az ilyen kis - 500 fős - mintán, telefonon készült előítélet-felmérések - véli Kovács András szociológus. A Szombat című lapnak azt mondta, erősen kérdéses az is, hogy a felmérésben használt kijelentések alkalmasak-e az antiszemitizmus mérésére, vagy inkább azt mérik, hogy mennyire elterjedt az adott országban néhány, a zsidókkal kapcsolatos ismert sztereotípia.