Ipsos: Visszatért sok csalódott támogató a Fideszhez

Vágólapra másolva!
A vezető kormánypárt mellett az MSZP-nek sikerült növelnie szavazói arányát, derült ki az Ipsos felméréséből. Csökkent a politikailag passzívak tábora, a szocialisták pedig ismét vezetnek a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Miközben a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatottsága lassan, de folyamatosan növekszik, addig a Jobbik támogatottsága csökken, a Demokratikus Koalícióé (DK) pedig stagnál, és csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya is - derült ki az Ipsos március közepén végzett közvélemény-kutatásából.

Az összes választókorú körében a Fideszt támogatók 19 százaléka 1,5 millió hívet takar, a szocialisták 14 százaléka 1,1 millió lehetséges szavazót jelent. Az LMP támogatottságát egy szűk tartományon belül hullámzás jellemezte az elmúlt másfél-két évben, most ennek az intervallumnak a tetejére érkeztek: 5 százalékos, nagyjából 400 ezres táboruk van. A Jobbiknak az elmúlt negyedévben folyamatosan, kis lépésekben szűkült a tábora: decemberben 10, jelenleg pedig 7 százalékon áll, azaz most megközelítőleg 600 ezren állnak a párt mögött. A Demokratikus Koalíció hónapok óta ugyanazt a szintet hozza, a választásra jogosultak 2 százaléka, 150-200 ezer fő támogatását élvezi.

Az Ipsos szerint érdekesség, hogy az év fordulóján megfigyelt politikai letargiából lassan kikerül a magyar választóközönség. Decemberben, januárban a lakosság egyharmada volt aktív, jelenleg ennél többen, négytizednyien mondták el, hogy résztvevői lennének egy most vasárnapi választásnak. Csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya is, a csúcsérték 57 százalék volt, ebben a hónapban 52 százaléknyian vannak. A folyamat legfőbb nyertese az MSZP és a Fidesz, amelyeknek az év eleje óta negyed-negyedmillióval sikerült gyarapítaniuk a táborukat.

A szocialistáknak főleg a negyvenes, ötvenes korosztályokban, az alacsony iskolázottságúak körében, a munkaerőpiac kevésbé versenyképes csoportjaiban és a falvakban sikerült erősíteniük, de valamelyest javultak a pozícióik a fővárosban is. Utóbbi azért érdekes, mert hosszú idő után Budapesten az MSZP-nek ismét sikerült visszavennie a vezetést - igaz, százalékos előnye a Fidesszel szemben statisztikai értelemben árnyalatnyi: 24-21.

A Fidesz újonnan érkezett szavazói főleg a harmincas, negyvenes éveikben járók, a társadalom középső rétegeiben találhatók, aktív dolgozók, szakmunkások, érettségizettek, és jellemzően vidéki városokban élnek. A Fidesz táborának bővülése az időközben elpártolt, mostanában azonban visszaérkező, újra a kormányoldal mellett aktivizálódó szavazóknak köszönhető. A visszavándorlást jól mutatja, hogy amíg az idei év elején a 2010-es választásokon rájuk voksolók 42 százaléka volt a Fidesz aktuális szavazója, ezúttal 49 százalékukra volt jellemző a hűség.