Sértheti az alkotmányt az alkotmányjogi panasz szabályozása

2012.03.22. 11:22

Szabó Máté szerint a jogi segítségnyújtásról szóló törvény elzárja a rossz vagyoni helyzetben lévőket attól, hogy alkotmányjogi panaszt tegyenek az Alkotmánybíróságon. A panaszt benyújtó ugyanis nem kaphat jogi támogatást.

Az alapvető jogok biztosa szerint alaptörvénysértő az, hogy a jogi segítségnyújtásról szóló törvény értelmében nem kaphat jogi támogatást az, aki az alkotmányjogi panaszt benyújtja. Szabó Máté ezért az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte a jogszabály kifogásolt rendelkezésének a megsemmisítését.

Az ombudsman úgy véli, hogy a törvény ezzel a rossz vagyoni helyzetben lévőket zárja el attól, hogy alkotmányjogi panaszt tegyenek az Alkotmánybíróságon. Szabó Máté szerint a rendelkezés sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a hatékony jogorvoslathoz való jogot, illetve ellentétes az esélyegyenlőség előmozdításával is.

Az ombudsmani hivatal csütörtöki közleményében kiemelte, hogy az állami költségvetésből finanszírozott jogi segítségnyújtás intézményét azért hozták létre, hogy szakszerű jogi tanácsot és képviseletet kaphassanak azok is, akik rossz szociális helyzetük miatt nem tudják megfizetni az ügyvédi költségeket. Az alkotmányjogi panasz eljárásban azonban erre nincs lehetőség - ezt a jogi segítségnyújtásról szóló törvény zárja ki - miközben az Alkotmánybíróságról szóló törvény előírja a jogi képviseletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK