Hatmilliárdból tennék rendbe a Baross teret

Vágólapra másolva!
A BKV ismét közbeszerzési pályázatot írt ki a 2008 óta lezárt Baross tér rendezésére. A munkákat leghamarabb 2013 végére fejezhetik be, amelyek becsült értéke áfa nélkül 6,5 milliárd forint - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) ismét közbeszerzési eljárást hirdetett a 4-es metróvonal első szakaszának építéséhez kapcsolódóan a Baross tér felszíni rendezésére - derül ki a társaság közbeszerzési felhívásából, melyet a Napi Gazdaság ismertet. A kivitelezési munkák becsült értéke áfa nélkül 6,5 milliárd forint.

A tér rendezésére először 2010 szeptemberében írtak ki közbeszerzést, amelyet 2011 augusztusában eredménytelennek nyilvánított a BKV arra hivatkozva, hogy a beérkezett öt ajánlat közül csak egy érvényes. Ezt azonban megelőzte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) határozata, amelyben megsemmisítette a tender eredményét, és egymillió forint bírságot szabott ki. A testület szerint a BKV kirívóan alacsony árajánlatot fogadott el és hirdetett ki győztesnek, a legalacsonyabb és a legmagasabb ajánlat között ugyanis közel hárommilliárd forint volt a különbség.

Az újabb pályázat nyertesének feladata lesz a Baross tér és a csatlakozó utcák út- és járdaszakaszainak bontása, a közművek, a trolibusz-felsővezeték, a közvilágítás, az elektromos és hírközlési hálózatok bontása, illetve újak építése, a villamospálya bontása, az aluljárórészek bontása és új aluljáró építése, az aluljáró bútorainak szállítása. Díszkivilágítást kell felszerelni a Keleti pályaudvar épületére és az áthelyezett Baross-szoborra. A munka része egy BKV-végállomás létesítése a Keleti pályaudvar indulási oldalán, a 4-es metró szellőzőjének kivezetése, egy fedett utasvárakozó építése, valamint a tér zöldfelületének, díszburkolatának rendezése.

A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje május 2., így - az eredményhirdetés után - a munkák legkorábban a második félévben kezdődhetnek, a befejezés pedig 2013 vége lenne - írja a Napi Gazdaság.