Partynegyeddé válhat a Várbazár

Vágólapra másolva!
A Sándor-palota rekonstrukcióját tervező Potzner Ferenc vezetésével épül újjá a budai Várkert bazár, miután a 8,5 milliárd forint értékű beruházásra kiírt közbeszerzési pályázatot a Középülettervező Zrt. nyerte. A tervek szerint a Várbazárban föld alatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, szabadtéri színpad, mélygarázs és éttermek is lesznek, de helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is.
Vágólapra másolva!

A Potzner Ferenc vezette Középülettervező (Közti) Zrt. nyerte a budai Várbazár rekonstrukciójára, a budavári királyi kertek újjáépítésére és a kapcsolódó közösségi közlekedési fejlesztésre kiírt közbeszerzési pályázatot - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Az Építészfórum című szaklap internetes oldala szerint a pályázat második helyezettje a Bánáti-Hartvig Építésziroda, a harmadik pedig a Mányi Stúdió lett.

A KIM közleménye szerint őszre engedélyes tervek születnek, és kiírják a kivitelezői pályázatokat is. A kormány tavaly októberben hozott határozatot a beruházás megkezdéséről, novemberben közzé tette a hosszú távú fejlesztésről szóló határozatát, majd decemberben nemzetgazdaságilag is kiemeltté nyilvánította a beruházást. A Várbazár felújítását Zumbok Ferenc kormánybiztos koordinálja.

Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul, és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be. A tervpályázaton nyertes Közti a Várbazár rekonstrukciójával évek óta kiemelten foglalkozik. A rekonstrukció koncepciós tervének kidolgozására Potzner Ferenc építész, művészettörténész kapott megbízást, aki a Közti vezető tervezője, a Sándor-palota rekonstrukciójának a tervezője.

Forrás: MTI/Cseke Csilla

A Várkert bazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen föld alatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek, és igényes zenés helyek létesülnének - közölte a KIM.

A beruházás része a műemléki rekonstrukció mellett a közlekedési viszonyok rendezése, a kishajóforgalom megtervezése, a fejlesztési stratégia kidolgozása is. A kormány még mindig egyeztet az érintett szakmai szervezetekkel, a hatóságokkal, a civil szervezetekkel - közölte a KIM.

A KIM közleménye szerint az is hangsúlyos cél, hogy ne csak a külföldi turisták tudják élvezni a megújult Várbazárt, az egykori Ifipark helyén például a hazai pénztárcához szabott vendéglátóhelyeket álmodtak meg.