WSJ: Orbánnak kifizetődő a szembenállás az EU-val

Vágólapra másolva!
Pénzügyi okokkal magyarázza az uniós nyomást az Orbán-kormányon a Wall Street Journal véleménycikke. Az írás szerint lesz megállapodás az IMF-fel, mert a Fidesz is tudja: nagyobb szüksége van a valutaalap pénzére, mint az új törvényeire.
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kormány intézkedései az új alaptörvénytől kezdve az új választási rendszeren át a bírósági reformig nem keltették volna fel a válsággal elfoglalt Európai Unió érdeklődését, ha a magyar gazdasági program nem vallott volna kudarcot - írja a Wall Street Journal című lapban megjelent véleménycikkében Raymond Zhong. A szerző ezért úgy véli, valójában pénzügyi okai vannak annak, hogy a Fideszen ilyen nagy a nyomás a "törvényalkotási hiperaktivitása miatt".

A piacok a jelek szerint azt várják, hogy megszületik majd a megegyezés az IMF-fel, és ennek az írás szerint az az oka, hogy a Fidesz is tudja: nagyobb szüksége van a valutaalap pénzére, mint az új törvényeire. Ráadásul az EU-nak sem érdeke, hogy újabb tagországát fenyegesse a gazdasági szabadesés veszélye. Ennek jele, hogy a forint erősödött január óta, és az államkötvények is megnyugodtak.

Ugyanakkor - véli a szerző - Orbánnak valószínűleg nem kell majd a "reformjaihoz" nyúlnia, ráadásul a birkózás az uniós intézményekkel még jól is jöhet neki politikailag. A szerző emlékeztet arra, hogy március 15-én a tömeg éljenzett, amikor Orbán arról beszélt, hogy Magyarország nem lesz gyarmat.

Magyarország igazi tragédiája a cikk szerint az, hogy a gazdasági veszedelmek miatt az ország politikája a sovinizmus felé tolódott el. Orbán politikájának a támogatói a kommunizmus megkésett kiegyenlítődését látják az intézkedéseiben. A Fidesz kapcsolatai a saját oligarcháival azonban aggodalomra adnak okot - írja Zhong, aki szerint a Fidesz több intézkedését is nem az átalakítás, hanem a bosszú motiválta. Példaként említi azt a tavaly decemberben elfogadott törvényt, amely hivatalosan is az MSZMP jogutódjának tekinti az MSZP-t.

A szerző machiavellistaként írja le Orbánt, akinek azonban nincsenek nagyobb tervei Magyarországgal, mint az, hogy ő maradjon az irányítója. Orbán Janus-arcú hozzáállása Európához inkább politikai pragmatistára utal, mint ideológusra - áll a véleménycikkben.

Mindeközben az Economist is Magyarországgal foglalkozik legfrissebb számában a Velencei Bizottság bírálatai és Orbán Viktor március 15-i beszéde apropóján. A lap szerint a miniszterelnök és kormánya a kulisszák mögött sokkal irányíthatóbb, mint ahogyan azt a viták az EU-val sugallják. A cikk szerint erre utal, hogy az Orbán-kormány külön hangon szólítja meg a hűséges tömegeket és a félelmetes öltönyös embereket.