Economist: A legtöbb országban Schmitt úr már a lemondását írná

Vágólapra másolva!
Jól példázza a mai magyar viszonyokat a Schmitt Pál doktori disszertációja körüli botrány - írja az Economist. A brit gazdasági hetilap blogja szerint az államfő más országokban már rég a lemondását írná, vagy legalábbis keresne egyet, amit le tud másolni. Magyarországon azonban más a helyzet, a lap szerint itt inkább egy jó nevű egyetem égeti le magát, hogy az elnök imidzsét megvédjék.
Vágólapra másolva!

"Másolt, de nem plagizált" - ezzel a címmel írt rövid elemzést kedden Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának vizsgálatáról az Economist című rangos brit hetilap internetes kiadása. A cikk szerint Schmitt Pál doktorijának története jól példázza a jelenlegi magyar viszonyokat: "Ha valaki meg akarja érteni a mai Magyarországot, legjobb, ha szemügyre veszi ezt a botrányt" - írják.

A lap ismerteti a magyar államfő plágiumbotrányának részleteit, majd beszámol a dolgozat eredetiségét vizsgáló bizottság kedden közzétett jelentéséről. Ez - írják - megállapította, hogy Schmitt munkájának nagy részét másolta, de az átvételeket nem látta el megfelelő hivatkozásokkal. "A legtöbb országban Schmitt úr már a lemondását írná" - jegyzi meg a lap, hozzátéve: "vagy legalábbis kereshetne egy lemondást, amit lemásolhat".

Az Economist példaként állítja Schmitt Pál elé Karl-Theodor zu Guttenberget, a népszerű német védelmi minisztert, aki szintén plágiumbotrány miatt mondott le egy éve. A lemondáshoz, ha azt is másolni akarná, a cikk még egy internetes oldalt is ajánl Schmittnek, amelyen különböző lemondólevelek sablonjait és mintáit lehet megtalálni.

"Magyarországon azonban ez nem így működik" - jegyzi meg a lap publicistája, ismertetve a vizsgálóbizottság következtetéseit. Az ugyanis Schmitt hiányos hivatkozásaiért nem az államfőt, hanem a kisdoktorit elfogadó egyetemet tette felelőssé, amely nem figyelmeztette az államfőt a hiányosságokra, és arra, hogy nem szabad másolni.

Az Economist szerint a bizottság érvelését hatalmas gúny fogadta Magyarországon. Az eredménnyel a lap által idézett kritikusok szerint az "egykor nagy tiszteletnek örvendő" Semmelweis Egyetem járatja le magát, amely egy egér gyávaságával állt elő, és saját megbecsültségét hagyja veszni Schmitt imidzsének megőrzése érdekében. A lap felidézte az LMP kedd esti demonstrációjának vezérgondolatát, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatát is, amely szerint Magyarország többé nem lesz következmények nélküli ország. "Úgy tűnik, ez nem vonatkozik a köztársasági elnökre" - írja a lap.