Enyhítették az aranyat rabló álrendőrök fegyházbüntetését

Vágólapra másolva!
Négy és hat év közötti fegyházbüntetésre ítélték azokat az álrendőröket, akik 2008-ban csempészett arany és ezüst ékszereket raboltak egy idős házaspártól. A magukat rendőrnek kiadó, igazoltatást színlelő rablók korábban ennél súlyosabb büntetést kaptak, amit a másodfokú bíróság az arányosságra hivatkozva enyhített.
Vágólapra másolva!

Az első fokon kiszabottnál enyhébb, de így is négy-hat évi fegyházbüntetéssel sújtotta a Győri Ítélőtábla kedden azt a négy férfit, akik rendőri intézkedést színlelve raboltak ki egy házaspárt 2008 nyarán. A rablókat csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt találták bűnösnek.

Az elsőfokú bíróság már tavaly májusban elítélte a négy férfit, akik aranyat és ékszereket raboltak egy idős házaspártól rendőrnek öltözve. Az egyik rabló úgy tudta, hogy a házaspár aranyat csempészett haza Isztambulból, és a behozott értékeket akarta elrabolni tőlük. A csapat két tagja ezért a házaspárt a schwechati repülőtérről kocsival követte, majd társaik, rendőrnek öltözve, az M1-es autópályán megállították őket.

A tényállás szerint az álrendőrök felszólították a sértetteket, hogy kövessék őket, majd egy áruház parkolójában megkötözték a házaspárt. A kocsiból kirakodták a poggyászokat, amelyekben körülbelül 3000 euró és 400 ezer forint értékben arany és ezüst ékszerek voltak.

A másodfokú, immár jogerős ítélet szerint a négy vádlott közül egynek hat, kettőnek öt, míg a negyedik tagnak négy évet kell fegyházban töltenie a rablás miatt. Az első foknál enyhébb ítélet hármuknál két, egyiküknél egy esztendővel kisebb büntetést szabott ki, mint a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elsőfokú ítélete. A bírói tanácsot vezető Kovács Tamás egyebek mellett az arányosság és a fokozatosság elvének betartásával indokolta az enyhítést.