Havi egymilliót venne ki Kövér László zsebéből Lázár fizetésreformja

Vágólapra másolva!
Lázár János nem adja fel: őszi kudarca után most az Országgyűlésről szóló törvényben reformálná meg képviselőtársai fizetését. A javaslat megszüntetné a pótlékok átláthatatlan rendszerét, és közel egyforma fizetést adna mindenkinek. Az [origo] számításai szerint a képviselők kétharmada rosszul járna, veszteségeiket a parlamenti benzinkártya is csak tompítani tudná.
Vágólapra másolva!

A 386 képviselő közül 257-nek érdemben csökkenne a fizetése, ha Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője második nekifutásra keresztül tudná vinni a képviselők javadalmazására vonatkozó reformjavaslatait. A parlament kedden kezdte meg tárgyalni az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatot, amelyben Lázár ismét benyújtotta ősszel már ismertetett elképzeléseit a jelenlegi, bonyolult rendszer leváltására.

A frakcióvezető által javasolt rendszer lényege, hogy - szűkre szabott kivételekkel - minden képviselő ugyanannyit keresne: a helyettes államtitkároknak járó tiszteletdíjat, vagyis havi bruttó 745 ezer forintot. A fizetés nem függne a jövőben attól, hogy a képviselő választókerülete milyen messze van Budapesttől, sem attól, hány bizottságban tag: a bizottsági a tagságért a mai gyakorlattal szemben nem járna pluszpénz, csak az állandó bizottságok elnökei kapnának többet.

A vidéki képviselők nem kapnának lakhatási támogatást (ez jelenleg havi 116 ezer forint), ehelyett az Országgyűlés Hivatala bérelne nekik legfeljebb 50 négyzetméteres lakást vagy foglalna szállodai szobát. Az erre szánt keret képviselőnként havi 186 ezer forint. Lázár János az [origo]-nak azt mondta: az összeg még változhat, a lényeg csak az, hogy "a képviselők kezébe pénz ne kerüljön". A választókerületi pótlékot benzinkártyára cserélnék, amire az Országgyűlés Hivatala töltene fel meghatározott összeget.

Az [origo] számításai szerint Lázár javaslata a képviselők döntő többségének érezhető fizetéscsökkenést okozna, bár ezt részben kompenzálná az Országgyűlés által fizetett lakás és az üzemanyagkártya. Mintegy 60 képviselőnek viszont érezhetően nőne a bruttó fizetése, köztük leginkább néhány budapesti kerületi polgármesternek és főpolgármester-helyettesnek.

A nagy vesztesek

A legnagyobb vesztes maga a házelnök, Kövér László lenne, aki - az Országgyűlés honlapján elérhető adatok szerint - ma összesen bruttó 2 millió 481 ezer forintot kap, a törvényjavaslat szerint viszont a miniszterelnökkel azonos, 1,5 millió forintos illetményre lenne jogosult. Az alelnökök fizetése a miniszterekével lenne azonos, így például a fideszes Jakab István 1,55 millió forint helyett csak 1,1 milliót keresne.

A bizottsági pótlék eltörlésének legnagyobb vesztese a fideszes Mátrai Márta lenne, akinek jelenleg bruttó 1,4 millió forint a fizetése. Ez úgy áll össze, hogy a képviselőnő három bizottság tagja, frakcióvezető-helyettes, illetve Somogy megyeiként kap választókerületi pótlékot. Ha elfogadják Lázár javaslatát, tiszteletdíja 745 ezer vagy 997 ezer forintra csökkenhet, attól függően, hogy kap-e fizetett frakcióvezető-helyettesi posztot (ezek számát a javaslat korlátozza, 25 tagonként egy helyettest fizet az Országgyűlés).


Ha a számításban szereplő képviselők frakcióvezető-helyettesek is lennének, 997 ezerre nőne a fizetésük

Nem kompenzálja ugyan, de erősen tompítja a fizetéscsökkenés hatását az üzemanyagkártya: Kaposvár 180 kilométerre van Budapesttől, így Mátrai Márta havi 4000 kilométerre elegendő üzemanyagra jogosult. Jelenleg az adóhivatal 427 forintos literenkénti benzinárral számol, Mátrai Márta 1500 köbcentis Nissan Almerája pedig a NAV szerint 8,6 liter benzinnel kell beérje 100 kilométerenként. Ez azt jelenti, hogy a képviselőnő olyan benzinkártyát kapna, amivel 198 ezer forintért tankolhat havonta.

A legnagyobb nyertesek

Jelenleg a budapesti képviselők keresik a legkevesebbet, különösen azok, akik önkormányzati posztot is viselnek. A kerületi polgármesterként is dolgozó képviselőknek ugyanis le kell vonniuk az önkormányzattól kapott költségtérítést a választókerületi pótlékukból. Lázár törvényjavaslata ezt a kikötést nem tartalmazza, igaz, 2014-től összeférhetetlenné válik a polgármesteri és képviselői poszt, így ez már nem lesz kérdés.

Az átmeneti időben leginkább Pokorni Zoltán XII. kerületi, illetve Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester képviselői fizetése nőne. Mindketten bizottsági elnökök, így államtitkári illetményre, havi bruttó 997 ezer forintra lennének jogosultak, ami Pokorni esetében 382 ezer, Láng Zsoltnál pedig 978 ezer forinttal több, mint amennyit ma kapnak. Mivel a polgármesterek kapnak költségtérítést, üzemanyagkártyára ők nem lennének jogosultak.

Szintén a nagy nyertesek közé tartozna Bagdy Gábor és György István főpolgármester-helyettes. Mivel ők nem tagjai egyetlen bizottságnak sem, csak alapbért, illetve budapesti választókerületi pótlékot vesznek fel, havonta 371 ezer forintot. Az új rendszerben viszont 745 ezer forintot keresnének, a dupláját a jelenleginek. Ugyanígy nőne Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök fizetése, aki szintén nem tagja egyik bizottságnak sem.

Második nekifutás

Lázár tavaly ősszel egyszer már nekifutott a képviselői javadalmak reformjának, de akkori javaslata - amelyben a jelenlegihez hasonló szabályokat javasolt - nem nyerte el még a kormánypárti képviselők tetszését sem. A parlament alkotmányügyi bizottsága akkor létrehozott egy albizottságot, amely javaslataival megpróbálta felhígítani az eredeti elképzelést, vagy legalábbis elodázni a bevezetését.

Ez az albizottság többek között azt javasolta, hogy a bizottsági tagságért továbbra is járjon díjazás, sőt, az úgynevezett kiemelt bizottságok tagjai külön bónuszt kapjanak. A testület az üzemanyagkártyára feltöltött összeghez is hozzáadott volna még ezer kilométerre elegendőt az egyéni választókerület nagysága, és még ezret a települések száma alapján. Az albizottság többsége nem támogatta az LMP javaslatát, amely megszüntette volna a bizottsági üléseken a helyettesítés lehetőségét.

A frakcióvezető nem engedett, és az eredeti formában nyújtotta be a törvényjavaslatot, amit viszont a képviselők módosító indítványokkal kezdtek bombázni. A legfontosabb változás az lett volna - ezt többen is javasolták -, hogy halasszák el az új rendszer bevezetését 2014-re, vagyis csak a következő parlament képviselőire legyen érvényes. A parlament megtárgyalta ugyan Lázár javaslatát, de végül nem szavazott a módosító indítványokról, így tavaly december óta is félbehagyva áll az előterjesztés.