A Kúria is jogsértőnek találta az LMP maratoni aláírásgyűjtési akcióját

Vágólapra másolva!
Hiába fellebbezett az LMP az Országos Választási Bizottság szombati döntése ellen, a Kúria szerint is jogsértő a párt népszavazási aláírásgyűjtő akciója, amelyben ajándékokat ígért legsikeresebb aktivistáinak.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) után a Kúria is jogsértőnek találta az LMP múlt szombatra meghirdetett akcióját, amelynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze a népszavazásra 24 óra alatt. A döntésről a Kúria szerdán adott tájékoztatást az MTI megkeresésére.

Az OVB múlt szombati határozatában mondta ki a jogsértést, ám a döntés ellen az LMP fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Kúriához, ahol szerdán helybenhagyták a választási testület döntését.

A Kúria szerdán az LMP OVB-döntéssel szembeni felülvizsgálati kérelmét alaptalannak találta, és megállapította, hogy az OVB a vonatkozó jogszabály helytálló értelmezése alapján hozta meg döntését, mivel "a törvény az aláírásgyűjtés körében teljes körűen tilalmazza az előny adását vagy ígéretét". A Kúria szerint az LMP által meghirdetett "aláírás-gyűjtési maraton" az ott említett előnyök ígérete alapján - annak ellenére, hogy azok címzettjei az aláírásgyűjtők voltak - alkalmas volt arra, hogy a választópolgárok szándékát közvetve, a törvény által tilalmazott módon befolyásolja.

Mint írták, a törvény "az aláírásgyűjtés körében" tiltja, hogy a választópolgárt előnnyel vagy annak ígéretével bármilyen - akár közvetlen, akár közvetett módon - befolyásolják, így a meghirdetett akció sértette a választási eljárásról szóló törvény előírását.