Nézőpont: Fiatal falusi facebookozók támogatják a Jobbikot

Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet kutatása szerint kormánypártok szimpatizánsainak nagy része nagyvárosi, polgári dolgozó felnőtt, a Jobbik-szimpatizánsok 70 százaléka ezzel szemben inkább kisvárosban vagy községben él, sok köztük a munkanélküli, viszont sokat facebookoznak. Az MSZP kezd nyugdíjas rétegpárt lenni, az LMP pedig urbánus párt.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP táborának korcsoport szerinti megoszlása megfelel a felnőtt lakosság korcsoport szerinti megoszlásának, míg az MSZP szimpatizánsai inkább idősek, a Jobbiké pedig fiatalok - olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében.

A Heti Válasz megbízásából, február 16. és március 5. között, kétezer felnőtt megkérdezésével készült reprezentatív vizsgálat szerint az Orbán-kormány "annak köszönheti sikerét, hogy míg a Fidesz-KDNP a politikai erőtér centrumában helyezkedik el, addig egyetlen ellenzéki párt sem tudta táborát a legtöbb társadalmi csoportba ágyazni".

A Nézőpont Intézet szerint míg a Fidesz-KDNP táborának korcsoportok szerinti megoszlása megfeleltethető a teljes felnőtt magyar lakosság karakterének, addig az MSZP-vel szimpatizálók körében a hatvan évnél idősebbek (41 százalék), a Jobbik esetében pedig a negyven évnél fiatalabbak reprezentáltak erősen felül (49 százalék).

Dolgozó nagyvárosiak támogatják a kormányt

A településtípusok szerinti megoszlás azt mutatja, hogy a Fidesz-tábor 19 százaléka él Budapesten, 19 százaléka valamelyik megyei jogú városban, 26 százalékuk egyéb városban, 36 százalékuk pedig községekben.

Az ellenéki pártokra kevésbé jellemző a kiegyensúlyozottság, hiszen a kutatás szerint az MSZP és az LMP szimpatizánsainak karaktere inkább urbánus (a szocialista tábor 18 százaléka, a Lehet Más a Politika szimpatizánsainak pedig 33 százaléka fővárosi, 27-19 százalékuk pedig megyei jogú városban lakó). A Jobbik-szimpatizánsok 70 százaléka ezzel szemben inkább kisvárosban vagy községben él.

A szavazótáborok gazdasági aktivitás szerinti vizsgálatából kiderül, hogy a kormánypártokat támogatók 57 százaléka dolgozik, 4 százaléka munkanélküli, 39 százaléka pedig az egyéb inaktívak közé sorolható. Az MSZP táborában a munkások aránya jelentősen alulmarad az átlagtól, amivel párhuzamosan a "nyugdíjas rétegpárt" képe erősödik a baloldal esetében - áll a Nézőpont kutatásában. A Jobbik szimpatizánsai körében háromszor nagyobb a munkanélküliek aránya, mint a korábbi és jelenlegi kormánypártok esetében (12 százalék).

Az LMP és a Jobbik támogatói facebookoznak a legtöbbet

További érdekes karaktert mutat, hogy a Fidesz-KDNP gazdaságilag aktív szimpatizánsainak fele a polgári (47 százalék vezető, vagy alkalmazott beosztású munkavállaló), míg a többi párt esetében 60-62 százalékkal a fizikai munkások többsége felé billen a mérleg. Eltérő a különböző pártok szimpatizánsainak Facebook-használati szokásai is.

Míg az MSZP és a Fidesz táborának 51-55 százaléka tagja a közösségi portálnak, addig az LMP és a Jobbik támogatóinak 61-63 százaléka. A Facebookot használó szimpatizánsok közül a kormánypártok táborának harmada, az MSZP-ének 42 százaléka, a Jobbikénak 46 százaléka, az LMP-ének pedig 55 százaléka látogatja az oldalt napi rendszerességgel - olvasható a kutatásban.