Szoptatással táplált csecsemők növelhetik a házi gyermekorvosok bérét

2012.03.29. 0:34

Réthelyi Miklós javaslata alapján a házi gyermekorvosok teljesítményfinanszírozásába a jövőben beleszámít majd az is, ha a beteg gyerekeket inkább rendelési időben látják el ügyelet helyett.

Áprilistól több pénzt kaphatnak a házi gyermekorvosok, miután a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a jogszabály, amellyel kibővítik a házi gyermekorvosok teljesítményfinanszírozásának alapjául szolgáló mutatószámok körét.

A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által jegyzett rendelet szerint a házi gyermekorvosok teljesítményértékelésénél a jövőben számítana, hogy a praxis betegforgalma hogyan alakul az ügyeleti, illetve a rendelési időben. Minél több azon betegek száma, akik az ügyelet helyett rendelési időben keresik fel saját orvosukat, annál nagyobb lesz a teljesítményfinanszírozás. Többletbevételt jelenthet például a hat éven aluli gyermekek szűrővizsgálata is. Ha a körzetben magas a csak szoptatással táplált, félévesnél fiatalabb csecsemők aránya, az újabb bevételt jelent a házi gyermekorvosoknak.

Korábban több szakmai szervezet, köztük a házi gyermekorvosok érdekképviselete is tiltakozott amiatt, hogy a mostani béremelésből kimaradnak az alapellátásban dolgozók, ezért sztrájkolni is hajlandók.