Elszállították a Károlyi-szobrot a Kossuth térről

elszállították a Károlyi-szobrot  a Kossuth térről
Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel egy műhelybe szállították a Károlyi-szobrot a Kossuth térről. A 22,6 millió forintos szobor a tér átépítése miatt költözik Siófokra, de arról még nem született döntés, hogy pontosan hova.
Vágólapra másolva!

Elszállították csütörtökön kora reggel a Károlyi-szobrot a budapesti Kossuth Lajos térről - közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre program vezetője. A programvezető elmondta: a szobrot a tér felújítása miatt esedékes régészeti munkák megkezdése miatt kellett elszállítani. Az alkotást egy műhelybe vitték, ahol restaurálják, majd ezt követően Siófokon állítják fel.

Wachsler Tamás az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy csak április közepe után lesz világos, kerül-e valamilyen alkotás a szobor helyére. Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy már a szobor felett lévő ívet bontják a munkások. Az MSZP aktivistái, akik őrséget vállaltak a szobor mellett, most is a helyszínen vannak. Egyikük, Patek Gábor kispesti helyi képviselő közölte: demonstrálni fognak, hogy tiltakozzanak a szobor elbontása ellen.

Az elszállításhoz szükséges határozatot hétfőn a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával fogadták el a hétfői ülésen. Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően.

A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már hozott elvi döntést a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A mintegy négy és fél méteres fémívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll. Az alkotás a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, a vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A szobor Siófokra kerül, de még nem tudni, hogy pontosan hova és mikor. Kattintson a képre és nézze meg, hogyan távolították el a szobrot!