Frankfurtban még viccelődött Schmitt Pál

Schmitt Pál látogatása Egerben, 2012.01.19-én
Vágólapra másolva!
Néhány perccel fél tizenegy után landolt az államfő gépe a Liszt Ferenc repülőtéren csütörtök este. A gépnél egy gépkocsikonvoj várta az államfőt, aki beszállt az egyik autóba, és elviharzott a főváros irányába. Az [origo]-nak az államfő mögött utazó egyik férfi azt mondta, Schmitt az út elején még jókedvű volt, amikor megérkeztek, akkor már komorabb. Schmitt Pál az úton levette a zakóját, "melege volt, meg is értem" - mesélte az utas.
Vágólapra másolva!

Este fél tizenegy előtt nem sokkal két, menetrend szerinti Lufthansa-járat is leszállt a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, az egyiken utazott Schmitt Pál. Az első gépnél hat-hét, fehér villogós autóból álló konvoj vonult. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a konvoj este fél tizenegy után három perccel már el is húzott a 2A terminál bekötőútján, a főváros felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Schmitt elviharzott

Az [origo] tudósítója beszélt a gép egyik utasával, aki néhány sorral a köztársasági elnök mögött ült. Viola Zoltán azt mondta, Schmitt az út elején még vidám volt, amikor megérkeztek Budapestre, akkor már komorabb. Az út elején még viccelődve mutogatta útitársainak a Time magazin címlapját, amelyen egy izmos kart lehetett látni - mesélte az utas. Schmitt az úton levette a zakóját, "melege volt, meg is értem" - mondta a férfi.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ezen a gépen utazott az államfő

A gép Schmitt miatt nem gurult be a terminálra, a leszálló utasok a gép mellett várták, amíg az államfő és kísérete beszáll az értük érkezett kocsikba, csak ez után tudott odagurulni a többi utast a terminálra szállító busz. Az utasoknak emiatt néhány percet kellett várniuk.

Fél órával az államfőt szállító repülőgép várható landolása előtt a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének kilenc aktivistája hulahoppkarikák és szigszalagok segítségével előállított olimpiai öt karikát tartottak a magasba a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljának indulási oldalán. Az [origo] kérdésére azt mondták, ezzel fogadják az államfőt. A kilenc aktivistát kétszer annyi fotós és kamerás fotózta és filmezte.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hulahoppkarikákkal várták Schmittet

Miután a két gép megérkezett, a Societas aktivistái a terminál érkezési oldalának járdájához mentek. Itt "Isten hozta a következmények nélküli országban!" és "Ma jött, holnap megy" feliratú transzparensekkel megjelentek az LMP aktivistái is.

A terminál indulási oldalának keleti sarkát a lifteknél rendőrségi szalaggal leválasztották, és néhány rendőr állt ott rendőrsapkában. Úgy tűnt, mintha itt jönne ki a köztársasági elnök, de a reptér E portáján néhány rendőrautó és kormányzati terepjáró megfelelő személyzettel gyülekezett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kormányzati autó is várta

Schmitt Pál a hét elején hivatalos látogatást tett Dél-Koreában, erről az útról érkezett meg csütörtökön késő este. Az elnök szerdán kijelentette, nem mond le posztjáról. Schmitt Pált az MTV Híradójának stábja elérte a frankfurti repülőtéren, kollégái azt közölték a riporterekkel: Schmitt a kiemelt vendégek várójában értesült arról, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa úgy döntött, hogy megfosztja doktori címétől. Az államfő erre akkor kíván reagálni, ha már ismeri a döntés indoklását, ez pedig akár már holnap is lehet.

Az [origo] információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök este fél nyolc körül beszélt Schmitt Pállal a kialakult helyzetről. Orbán Viktor a kecskeméti Mercedes-gyár hivatalos átadása után a Petőfi Népének Schmitt Pál plágiumügyéről azt mondta, az államfő személye sérthetetlen.

A plágiumügyről szóló összes cikkünk megtalálható ezen az oldalon.