Ki mivel védte Schmitt megbukott dolgozatát?

Vágólapra másolva!
A plágiumvád "minősíthetetlen bulvárkacsa", a köztársasági elnök doktorija pedig "hiánypótló munka" - ezekkel védték Schmitt Pál gyanúba keveredett doktoriját januárban. Schmitt Pál egy hétig nem szólalt meg azok után, hogy plágiummal gyanúsították meg, de hivatala, a Semmelweis Egyetem rektora és a miniszterelnök szóvivője sietve kiállt mellette a botrány kirobbanása után.
Vágólapra másolva!

A plágiumvádat a Köztársasági Elnöki Hivatal rögtön a hvg.hu cikkének megjelenése után "a leghatározottabban" visszautasította. A hivatal azt írta, hogy Schmitt "hiánypótló" doktoriját "történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték". Hozzátették: annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt, és megjegyezték azt is, hogy "a dolgozat minősítése önmagáért beszél".

Azt írták, hogy Schmitt Pál, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) 1983 óta tagja, az értékezése forrásaként is megjelölt Nyikolaj Georgiev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte, kutatásaik során pedig több résztéma megtárgyalása során együttműködtek. A közlemény szerint a két munka legfontosabb alapforrásai a NOB-ülések jegyzőkönyvei, valamint a NOB végrehajtó bizottságának jegyzőkönyvei, illetve a vizsgált olimpiák záródokumentumai voltak.

"Minősíthetetlen bulvárkacsa"

Kiállt Schmitt Pál mellett a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának dékánja, Tóth Miklós is, bár a vádat nem cáfolta. "Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - mondta a dékán a plágiumvádra.

A kormány nem reagált a hírekre, napokkal a botrány kirobbanása után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a TV2 Mokka című műsorában "minősíthetetlen bulvárkacsának" nevezte a felmerült plágiumgyanút. Szijjártó azt mondta, méltatlan, hogy ilyen bulvárkacsába próbálják belekeverni a köztársasági elnököt, ráadásul úgy, hogy kissé gyanús és meglehetősen furcsa az ügy időzítése.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt-e az ügyben Schmitt Pállal, a szóvivő azt válaszolta: a kormányfő és az elnök rendszeresen egyeztet, de arról nem tud, hogy erről a kérdésről szót ejtettek volna.

"A plágium szót nem szívesen használom"

Schmitt Pál egy héttel a botrány kirobbanása után kommentálta a dolgozatát ért vádakat a Magyar Rádió 180 perc című műsorában, ahol azt mondta, hogy a dolgozat megírására késztetést érzett, hiszen akkoriban minden az öt karikáról és az olimpiai eszméről szólt körülötte.

"Aki valaha is írt doktori disszertációt, tudja, hogy minden ilyen dolgozat törzsanyagra épül. A különbségek abból adódnak, hogy ki milyen következtetéseket von le ebből a törzsadatokból. 21 különböző forrásom volt, köztük a bolgár szerző könyve, de ő is egy bizonyos törzsanyagból indult ki" - mondta a köztársasági elnök, aki hozzátette, a plágium szót nem szívesen használja.

Addigra már kiderült, hogy a Semmelweis Egyetem vizsgálatot indít az ügyben, és felállítottak egy tényfeltáró bizottságot. Schmitt ezt üdvözölte, és azt mondta: "azt várom, hogy végre pont kerüljön az ügy végére. Remélem, hogy tisztázni tudom magam a vád alól, ami mögött semmi mást nem tudok feltételezni, mint rosszindulatot."

Schmitt ezek után nem beszélt a nyilvánosság előtt a dolgozata körüli botrányról, március elején a Bruxinfonak adott interjújában azt mondta, megfogadta, hogy nem nyilatkozik ebben az ügyben, elhatárolódik tőle, a plágium vádját pedig a "messzemenőkig visszautasítja". Azt mondta, a dolgozatot vizsgáló bizottság következtetését tiszteletben fogja tartani. Hangsúlyozta azt is, hogy "ez nem egy PhD volt a mostani elvárásokkal, hanem egy kisdoktori 20 évvel ezelőtt, ami írógéppel készült". "Egy államférfinak, magas rangú politikusnak meg kell méretnie magát minden pillanatban" - mondta az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy ez az ügy már ártott annyit a személyének és a köztársasági elnöki intézménynek, hogy távoznia kellene a pozíciójából, Schmitt Pál azt válaszolta: "Annyit ártott, amennyire hagyták, hogy ártson. A felém irányuló szeretetet és bizalmat változatlanul érzem. Nyilvánvaló, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök vagyok."

Schmitt Pál dolgozatának plágiumbotránya a Hvg.hu januári cikkével kezdődött, amelyben arra jutottak, hogy a köztársasági elnök dolgozatának 94,6 százaléka más munkák átvétele. A plágiumbotrány kirobbanása után két héttel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kara vizsgálóbizottságot állított fel a dolgozat megvizsgálására. A bizottság kedden állapította meg, hogy a dolgozatban valóban vannak szövegazonosságok, ugyanakkor a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkori gyakorlatnak, és az egyetemre kenték a hibát. A jelentést elküldték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, ahonnan azonban visszaküldték az egyetemre. A Hallgatói Hálózat szerdán ülősztrájkkal követelte Schmitt doktori címének visszavonását, és az ügyben az MTA is megszólalt.

A köztársasági elnök szerdán azt mondta, egy pillanatig sem gondolt a lemondásra. Az ügy előzményeiről ebben az összefoglaló cikkünkben olvashat bővebben, a plágiumügyben írt összes cikkünk pedig elérhető ezen az oldalon.