Orbán: A köztársasági elnök személye sérthetetlen

Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetel a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2012.02.03-án
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a kecskeméti Mercedes-gyár hivatalos átadása után a Petőfi Népének Schmitt Pál plágiumügyéről azt mondta: az államfő személye sérthetetlen. Az [origo] információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök este fél nyolc körül beszélt Schmitt Pállal a kialakult helyzetről.
Vágólapra másolva!

"Nézze, már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozom együtt. A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam" - idézte Orbán Viktort a Baon.hu. A miniszterelnök a Petőfi Népe című lap Schmitt Pál doktori címének visszavonását firtató kérdésére. A miniszterelnök még az előtt válaszolt a kérdésre, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa elvette volna az államfő kisdoktori címét.

Schmitt Pál, aki a hét elején hivatalos látogatást tett Dél-Koreában, csütörtökön későn este érkezik Budapestre. Szerdán kijelentette, nem mond le posztjáról. Schmitt Pált az MTV Híradó-jának stábja elérte a frankfurti repülőtéren, a munkatársai azt közölték a riporterekkel: Schmitt a kiemelt vendégek várójában értesült a szenátus döntéséről, amelyre akkor kíván reagálni, ha már ismeri a döntés indoklását, ez pedig akár már holnap is lehet.

Az [origo] információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök este fél nyolc körül beszélt Schmitt Pállal a kialakult helyzetről.

Schmitt Pál kisdoktori értekezését még janárban kérdőjelezte meg a hvg.hu cikke, amely azt állította, hogy az olimpiai mozgalom történetéről írt értekezés nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató munkájával. A plágiumgyanú kivizsgálására az egyetem öttagú tényfeltáró bizottságot állított fel, amely két hónapon keresztül vizsgálta Schmitt dolgozatát.

A testület kedden nyilvánosságra hozott jelentésében azt állapította meg, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel idejében.

A doktori cím sorsáról a bizottság semmit nem írt a jelentésében. A bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd viszont különvéleményt csatolt a jelentéshez, amelyben azt írta, hogy javasolt megvizsgálni a doktori cím visszavonásának lehetőségét. Az egyetem a bizottság jelentést elküldte a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, Réthelyi Miklós azonban bontatlanul küldte vissza a csomagot az egyetemre azzal az üzenettel, hogy nem ő illetékes dönteni az ügyben. Ezek után hívták össze csütörtökön reggelre rendkívüli döntésre az egyetem doktori tanácsát, amely végül úgy döntött, visszavonja az államfő kisdoktori címét.

A plágiumügyről szóló összes cikkünk megtalálható ezen az oldalon.