Schmitt Pál pácban van - mit ír a külföldi sajtó a plágiumbotrányról?

Schmitt Pál a Sándor Palotában
Vágólapra másolva!
Bejárta a világot Schmitt Pál visszavont doktorijának híre, az Egyesült Államoktól Kínáig szinte minden országban foglalkozott vele a média. Egy német lap azt pedzegeti, hogy Schmitt lemondása immár nem zárható ki, egy kínai rádió pedig azon kesergett, hogy nem tudta elérni Schmittet egy rövid reagálásra. Ausztráliában azt írják, hogy Schmitt pácban van, és a politikai túlélésért küzd, a külföldi tudósítások többsége azonban csak szűkszavúan foglalta össze az "újabb európai plágiumbotrányt".
Vágólapra másolva!

Kishírben számolt be Schmitt Pál doktori címének visszavonásáról a BBC brit közszolgálati médium, amely általában részletesen foglalkozik a fontosabb politikai botrányokkal Európában és Európán kívül is. A szűkszavú tudósítás összegezte a Semmelweis Egyetem vizsgálatát és a szenátus kifogásait, majd azt írja, hogy a magyar államfő a felhívások ellenére sem volt hajlandó eddig lemondani. Péntek délelőtt a brit médium beszámolt arról is, hogy Schmitt Pál minden hivatalos programját lemondta, de továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az amerikai lapok közül a Chicago Tribune pénteken folytatásokban, többször frissítve számolt be a magyar botrányról, amelyben Schmittet a tavaly plágiumügyek miatt lemondott német politikusokhoz hasonlította. A Washington Post szintén részletes beszámolót közölt arról, hogy visszavonták Schmitt doktoriját: ebben megemlítette, hogy még "az Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív kormányához közelálló média" is lemondásra szólította fel Schmittet. Az amerikai újság felidézte, hogy Orbán támogatta 2010-ben Schmitt állímfői megválasztását. A Washington Post szerint ezt az államfő azzal hálálta meg, hogy gyorsan aláírta az elmúlt másfél évben hozott több száz törvényt, noha azokat sokan problémásnak találták, és néhányat még az Alkotmánybíróság is megsemmisített.

Az EurActiv című európai uniós hírportál az ügyről szóló írásában megjegyzi, hogy az Bulgáriában is nagy médiaérdeklődést váltott ki, mivel Schmitt egy bolgár kutató munkáiból másolta dolgozata nagy részét. A lap azt is megemlíti, hogy Schmitt Pál először úgy állította be doktoriját, mint ha együtt írta volna azt a bolgár kutatóval, Nikolaj Georgievvel, de ez az állítás később hamisnak bizonyult.

A francia Le Monde tudósításának címében azt írja, hogy Magyarországon lemondásra szólítják fel a plagizálással vádolt elnököt. A lap az egyetemi vizsgálat részletezése mellett beszámol az ellenzék követeléseiről, és arról, hogy Schmitt kritikusai szerint a botránya a köztársasági elnöki hivatal feddhetetlenségét veszélyezteti.

Németországban a Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy "az elnök elvesztette a címét", és megemlíti, hogy a Semmelweis Egyetem szavazásán 37 emberből csak négyen szavaztak Schmitt doktorijának megtartása mellett. A lap azt írja, hogy Schmitt lemondása "immár nem zárható ki". Az osztrák Der Standard péntek reggel hírt adott arról is, hogy Scmitt lemondta péntek délutáni bécsi programját, egy kiállítás megnyitóját is. A svájci Blick pénteken szintén Schmitt lemondott programjairól írt két bekezdésben, megemlítve, hogy Schmitt "majdnem az egész doktoriját" más szerzők munkájából írta.

Olaszországban az ADNKronos hírügynökség rövid beszámolója azzal vezeti fel az ügyet, hogy "újabb európai politikus keveredett botrányba másolt diplomával". A spanyol lapok közül a Público című hírportál számolt be hosszabban Schmitt ügyéről, "Plágium miatt vonták vissza a magyar elnök doktoriját" címmel. A lap idézi Schmitt szöuli nyilatkozatát, amely szerint "nem jutott eszébe", hogy lemondana, és emlékeztet arra, hogy a magyar államfő 1993 és 1997 között Spanyolországban volt nagykövet.

A China Radio International kínai nyelvű oldalán ausztrál lapokra hivatkozva írták meg Schmitt elvett diplomájának történetét, és hozzátették, hogy sajnos sem Schmitt Pált, sem a magyar kormányt nem tudták elérni, hogy reakciót kérjenek az ügyben. Az orosz Gazeta.ru terjedelmes elemzést közölt Schmittről, amelyben azt írja, hogy a botrány fájdalmas a jobboldali kormánynak is, mivel az államfő Orbán Viktor "szoros szövetségese". A lap hozzáteszi ugyanakkor: a botrány miatt Schmitt Pál nem fog lemondani.

Ausztráliában a The Canberra Times három mondatos kishírben adott hírt Schmitt elvett doktorijáról, a The Australian viszont valamivel bővebben foglalkozik az üggyel. Utóbbi "Schmitt Pál pácban a doktori plágium leleplezése után" címmel azt írja, hogy Schmitt "a politikai életéért harcolt" csütörtökön, miután az egyetemi bizottság igazoltnak találta a plágiumgyanút. A lap beszámolt arról is, hogy az interneten fotómontázsokkal gúnyolják az elnököt, amelyek szerint Schmitt lehetne a Copy General fénymásoló-hálózat új arca.

Az AP hírügynökség tudósítása alapján beszámolt Schmitt doktorijának visszavonásáról az indiai Zeenews hírportál is. A lap szó szerint idézte a Semmelweis Egyetem rektorát, aki azt mondta, hogy az egyetem elítéli a tudományos normák megsértését. A pakisztáni The Nation egész oldalas cikkben foglalkozott Schmittel, a szingapúri The Strait Times pedig négy mondatot szentelt a magyar plágiumbotránynak.