Néhány százan tüntettek Schmitt Pál lemondásáért

Schmitt Pál, plágium botrány, tüntetők vonulnak a Deák térről a Sándor-palotához
Vágólapra másolva!
Négyszáz tüntető vonult fel szombat délután a Sándor-palotához, Schmitt Pál lemondását követelve, mert szerintük elfogadhatatlan az, amit az elnök tett. A felvonulást a rendőrség biztosította, atrocitás nem történt, de egy idős pár az Erzsébet hídon azért lehazaárulózta őket.
Vágólapra másolva!

Négyszáz tüntető vonult szombat délután a Deák tértől a Sándor-palotáig Schmitt Pál lemondását követelve - jelentette az [origo] helyszíni tudósítja. A felvonulást a Facebookon szervezeték, a résztvevők atrocitások nélkül, rendőri biztosítás mellett vonultak fel a várba a köztársasági elnök hivatalához.

Tudósítónk szerint a tüntetők azt skandálták, hogy "Schmitt Pál pakoljon" és többször lemondásra szólították fel az államfőt. Amikor a tüntetők az Erzsébet hídon vonultak át, egy kocsiból egy idős házaspár visszakiabálta nekik, hogy "hazaárulók".

A Sándor-palotánál a tüntetők csatlakoztak a már tegnap óta a bejárat előtt sátrazó LMP-s tüntetőkhöz. Többen azt mondták, elfogadhatatlan az, amit az elnök tett, és ha kell minden nap felsétálnak a palotához, amíg Schmitt Pál le nem mond.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A tüntetők Schmitt Pál lemondását követelve vonultak fel a várba. További képekért kattintson!

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsának csütörtök délelőtti javaslatára az egyetem szenátusa megfosztotta Schmitt Pált doktori fokozatától. Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik".


Összefoglaló a tüntetésről

Az alaptörvény értelmében az államfő sérthetetlen - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton.