Az április elsejétől munkába álló bírók többsége korábban bírósági titkárként dolgozott. Csaknem nyolcszázan jelentkeztek az álláshelyekre.

Összesen 149 új bíró áll munkába április elsejével, a többségük korábban bírósági titkárként dolgozott. Az Országos Bírói Tanács múlt szombati ülésén ismertette Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az elbírált 149 bírói álláshelyre - amelyből 145 helyi bírósági - benyújtott 800 pályázat bírálati szempontjait. A pályázatokat a bírói tanácsok a jogszabályban meghatározott szempontok alapján pontozták és rangsorolták. Minden jelentkezőnek - akár bírósági titkárról, akár ügyvédről vagy más jogterületről pályázóról volt szó - azonos módon kellett a törvény által előírt feltételeket igazolnia.

A tanács akkor azt közölte: "az új bírák - akiknek mintegy 90 százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott - munkájukat 2012. április 1-jén ténylegesen megkezdik. Ezzel az ítélkezés időszerűsége és folyamatossága biztosítható.

Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba, közülük június 30-ával 228, míg december 31-ével 46 bírónak szűnik meg a szolgálati viszonya. Darák Péter, a Kúria elnöke korábban azt mondta, hogy az idő előtt nyugdíjazott bírákat tanácsadóként foglalkoztatnák.

A bírák nyugdíjazása miatt az Európai Unió januárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert úgy véli, hogy sérti a munkaerő diszkriminációjának uniós tilalmát.