Orbán: Schmittnek joga van harcolni

Schmitt Pál, plágiumbotrány, Sándor-palota, összefoglaló cikkhez
Vágólapra másolva!
Az államfőtől senki nem veheti el a jogot, hogy harcoljon az igazságáért - nyilatkozta Orbán Viktor kormányfő hétfőn reggel, mielőtt bement a Fidesz rendkívüli frakcióülésére. Az ülésen a Schmitt Pál köztársasági elnök körül kialakult botrány volt a téma, de Orbán visszautasította, hogy a frakció dönthetne az államfő leváltásáról.
Vágólapra másolva!

Reggel kilenc óra után kezdődött a Fidesz rendkívüli frakcióülése a képviselői irodaházba. Az ülésen, amelyre Lázár János frakcióvezető hívta a képviselőket, feltehetően Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügye és kisdoktori címének elvétele a fő téma.

Orbán Viktor miniszterelnök fél tízkor érkezett meg a Fehér Házba a rendkívüli ülésre - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az épület előtt gyülekező újságíróknak azt mondta, "a helyzet világos", az államfő a törvény szerint sérthetetlen, és ha "az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki nem veheti el tőle". Orbán visszautasította azt az "ellenzék által kitalált" állítást, hogy a Fidesz-frakció válthatja le az államfőt. Minden embert, akit a parlament megválasztott, megilleti a döntés teljes szabadsága, és ezt tiszteletben kell tartani - mondta. "Az elnök ügyében csak az elnök dönthet." Hozzátette, hogy ugyanez a helyzet a Magyar Nemzeti Bank vagy az Állami Számvevőszék elnökével, vagy az igazságszolgáltatás vezetőivel, a maguk ügyeiben ők is csak maguk dönthetnek.

Az ülés előtt az érkező fideszesek legnagyobb része nem akarta elmondani a véleményét épület előtt várakozó újságíróknak arról, hogy Schmittnek le kellene-e mondania a posztjáról a botrány után. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető csak annyit mondott, hogy a KDNP álláspontja változatlan, a szürke furgonnal érkező Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke pedig azzal hárította el a kérdéseket, hogy szívesen elmondja a véleményét, de a riportereknek ehhez előbb fel kell hívniuk a sajtósát, és időpontot kell egyeztetniük vele egy interjúhoz. Az érkező Semjén Zsolt, Hoffmann Rózsa és Gulyás Gergely sem akart nyilatkozni.

A frakcióüléssel kapcsolatban Lázár János frakcióvezető tizenegy órára hirdetett meg sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter alig fél órával a kezdés után, tíz óra körül már távozott is a frakcióülésről.

"Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta" - így nyilatkozott Schmitt Pál vasárnap a kisdoktori címének visszavonásával kapcsolatban. A köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádióban méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.