Ha én lennék az államfő, nyugdíjba vonulnék

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

"Én csak azt mondom, hogy én már nem lennék elnök, ha én volnék az államfő. Nyugdíjba vonulnék" - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Szalma Botond, a KDNP fővárosi szervezetének elnöke, aki szerint Schmitt Pál köztársasági elnöknek le kellene mondania, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől. "Semmi köze a mostani helyzethez, hogy PhD-t akar írni" - mondta Szalma arra utalva, hogy az államfő új fokozatot kíván szerezni.

A politikus korábban közleményben szólította fel bocsánatkérésre, vagy lemondásuk megfontolására szólította fel azokat a politikusokat, akik az államfő kisdoktorija ügyében "az igazság kiderítése helyett abban ügyködtek, hogyan lehetne eltussolni ezt a botrányt", illetve elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki érdemtelenül birtokoljon egy olyan tudományos címet.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy felkészült-e rá, hogy kizárják a KDNP-ből, azt mondta: nem készült fel erre, mert emiatt nem kell senkit se kizárni a pártból. Szerinte örülni kellene, hogy valakinek karakteres véleménye van, és pártja "nem a Magyar Szocialista Munkáspárt, amikor az '50-es években megmondták, hogy mit kell mondani".

Ennek ellenére úgy fogalmazott: Rubovszky György pártügyész "ha tehetné, kitenné a pártból", mert "biztos felizgatta, hogy én lettem a budapesti KDNP-elnök". Rubovszky - aki a parlamentben a mentelmi bizottság elnöke - korábban azt közölte, hogy Szalma nyilatkozata szembemegy a párt hivatalos álláspontjával. Szalma szerint viszont vele nem egyeztetett a párvezetés semmilyen álláspontot.

A budapesti elnök szerint a KDNP-sek 95 százaléka osztja az ő álláspontját, de hallgatnak. Úgy fogalmazott: "Nem divat ma a véleménynyilvánítás, de nem csak a KDNP-ben. Sajnos sehol." Szalma szerint ugyanakkor a történtekről végül a választók fognak ítélkezni. "Ahogy hallom a viszsajelzéseket, inkább 98 százalék egyet a mi közleményünkkel" - fogalmazott.