Nikolaj Georgiev szerzőtársa bocsánatkérést követel Schmitt Páltól

Vágólapra másolva!
Hriszto Meranzov bolgár sportvezető és kutató a Népszabadságnak azt mondta, Schmitt Pál nem is próbált konzultálni vagy engedélyt kérni Nikolaj Georgiev munkájának a felhasználásra.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérést követel Schmitt Páltól Nikolaj Georgiev szerzőtársa, Hriszto Meranzov - írta keddi számában a Népszabadság. Az egykori bolgár sportfunkcionárius, a Bolgár Testnevelési és Sportszövetség korábbi alelnöke jól ismerte a MOB hajdani elnökét. A lap szerint Meranzov nemcsak sportvezető volt, hanem sporttudományos kutatásokat is folytatott. 1973-ban védte meg kandidátusi disszertációját, amely szintén az olimpiai mozgalom témáját dolgozta fel.

Meranzov a lapnak elmondta, hogy találkozásaikkor a nyolcvanas évek második felében, a kilencvenes évek elején Schmitt sohasem említette neki, hogy maga is tudományos babérokra törne. Emlékeztetett rá, hogy Georgiev munkája már 1979-ban elkészült, és kéziratként elérhető volt a NOB-nál. 1985-ben azonban Georgiev és Meranzov korábbi munkáinak továbbfejlesztéseként megjelent először bolgárul, majd angolul is kettőjük neve alatt az "Olimpiai program elemzése" című kötet a bolgár Sofia-press kiadásában. Ezt a könyvet Meranzov tudomása szerint megküldték valamennyi nemzeti olimpiai bizottságnak, így a magyarnak is.

Meranzov felidézte, hogy 1991-ben nemzetközi olimpiai tudományos konferencia volt Barcelonában, ahol előadást tartott, és résztvevője volt a tanácskozásnak Schmitt Pál is. Hozzátette, hogy találkoztak ott, és a rákövetkező évben az olimpián is. "Ekkor írta volna és adta be a disszertációját? Nem említette ezt nekem, és nem is próbált konzultálni vagy engedélyt kérni a felhasználásra. Nem vártam volna ezt ettől az embertől" - nyilatkozta Meranzov, hozzátéve, kiváló sportolónak és tapasztalt vezetőnek ismerte meg Schmittet.

Meranzov a Népszabadságnak elmondta, hogy hozzájutott a köztársasági elnök neve alatt megjelent szöveghez, és azt összevetette az ő szövegükkel. Szóról szóra egyező részeket talált. "Nem tudok megbékélni vele, hogy nem kért bocsánatot sem tőlem, sem Nikolaj Georgievtől még életében. Felszólítom most, kérjen bocsánatot Nikolaj Georgiev emlékétől és tőlem is" - nyilatkozta. Meranzov azt mondta, bizonyítani akarja, hogy a bolgárok komoly eredményeket mutattak fel a sporttal kapcsolatos kutatásokban. "A sport tanította meg, hogy mások eredményeit elismerje" - húzta alá.

Schmitt Pál 180 oldalt vett át Nikolaj Georgiev munkájából. A bolgár szerző lánya, Malina Georgiev korábban a Hvg.hu-nak azt mondta, abban a kutatásban, amelyet az apja folytatott, Schmitt Pál nem működött közre. Az a kutatás és elemzés Georgiev saját ötlete volt, és ő dolgozott rajta egyedül.