A kormány elfogadhatatlannak tartja a zsidózást

Vágólapra másolva!
A jobbikos Baráth Zsolt a parlamentben egy több mint egy évszázaddal ezelőtti esetet hozott fel, amelyben elmondása szerint az igazságszolgáltatás segített elkendőzni egy gyilkosságot, amelyet zsidók követhettek el. A kormány elítéli Baráth megnyilatkozását.
Vágólapra másolva!

Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a kormány Baráth Zsolt jobbikos képviselőnek a parlamentben kedd este elhangzott kijelentését, az ugyanis "ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint". A kabinet nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében azt írta: a kormány - az új alaptörvényben és a magyar jogrendben rögzített módon is - a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely bármely, Magyarországon élő társadalmi csoport vagy kisebbség ellen nyíltan vagy burkoltan irányul.

Baráth Zsolt keddi, napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítéletet hozni. Fónagy János államtitkár a felszólalásra úgy reagált: a Jobbik ezzel "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

Nemcsak a kormány, hanem az LMP és az MSZP is elítélte Baráthot. A két ellenzéki párt lemondásra, a parlamenti képviselői mandátumának visszaadására szólította fel a honatyát.