Az orvosok is kiálltak Tulassay mellett

2012.04.04. 11:59

A magyar orvostársaságok kiállnak Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora és tettei mellett - közölte a 127 tagtársaságot tömörítő Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) szerdán. Kedden az egyetem 117 professzora nyilvánította ki, hogy kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel az akkor még köztársasági elnöki pozíciót betöltő Schmitt Páltól visszavonták doktori címét.

"Meggyőződésünk, hogy az egyetemi testületek és a rektor tettei jogosak és szükségesek voltak a magyar tudományosság hitelességének és a Semmelweis Egyetem hírnevének a megőrzéséhez és megvédelmezéséhez" - írta a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) elnöksége Tulassay Tivadarnak, aki vasárnap mondott le a Semmelweis Egyetem vezetéséről.

"A magyar tudományos intézmények hitelessége és autonómiája szakmai és etikai kérdésekben nemzeti önbecsülésünk alapeleme, nemzetközi érdekérvényesítésünk és a jelenlegi nehézségeinken való felülkerekedés nélkülözhetetlen feltétele" - fogalmazott a MOTESZ elnöksége. A honlapja szerint nagyjából harmincezer orvos kapcsolódik a szövetséghez. Kedden a Semmelweis Egyetem 117 professzora nyilvánította ki, hogy kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel Schmitt Páltól visszavonták doktori címét.

Tulassay Tivadar az intézmény szenátusának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött az államfő 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonása mellett, mert az egykori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Tulassay vasárnap mondott le, a miniszter nem fogadja el

A rektor - aki 2003 óta vezette a Semmelweis Egyetemet - vasárnap az intézmény honlapján jelentette be, hogy lemond posztjáról. Ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, és ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Emiatt úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak.

Schmitt Pál hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt is közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását "etikátlannak és jogszerűtlennek" nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját. Az egyetem erre reagálva azt közölte: egyelőre várják, hogy megérkezzen a miniszter hivatalos levele.

KAPCSOLÓDÓ CIKK